Aleksandar Marjanović: Umjetnost uz fotoaparat

Doba neke nove fotografije, kreativne nadasve, otvorila je prolaz mnogim mladim fotografima da predstave svoje ideje. Jedan od kreativaca je i mladi fotograf iz Kraljeva Aleksandar Marjanović. Aleksandar je rođen 09.08.1998, osnovnu školu završio je u rodnom gradu, trenutno je četvrti razred ESTS “Nikola Tesla”, smjer – elektrotehničar informacionih tehnologija.

14826253_10205618157131972_483402001_n

Fotografijom je počeo da se bavi još kao osnovac, tačnije u 6. razredu, a sve je kako kaže, počelo sklapanjem nekih sličica na računaru u fotošopu. Nakon što smo stupili u kontakt, Aleksandar je pristao da za naš portal, kaže nešto više o sebi, o ljubavi prema fotografiji, kao i o svojim planovima za budućnost…

14804954_10205618155811939_929563390_n

Razgovarala: G. Badalovska
Foto: Privatna arhiva

Kada i kako se pojavila ljubav prema fotografiji? Kakvi su bili počeci?

-To je bilo u osnovnoj školi kada sam u osmom razredu prvi put dobio fotoaparat. Nisam znao bas sve funkcije. U pocetku je to bio stari Canon aparat koji je imao mogucnost samo da fotografiše. Za svoj 18. rodjendan sam kupio najnoviju opremu za fotografije i snimanja. Onda sam malo gledao tutorijale po youtube-u, utvrdio sam teoriju što se tiče kamere. Kasnije sam krenuo da fotkam prijatelje, i stekao sam malo na iskustvu… Godinama sam radio i sada tvrdim da znam više od nekih običnih fotografa koji fotkaju samo jedno te isto. Naravno, u fotošopu sam od samog početka pravio svašta, što se kaže od igle do lokomotive. Kasnije se sve to ujedinilo i ispostavilo kao pun pogodak.

14825539_10205618154731912_366359683_n

Da li se isplati biti fotograf, da li ima zarade?

-Mogu reći da nema u početku, pošto sam ja mlad, a što se tiče marketinga on uvijek učini svoje. Kasnije, kada se pročuje malo za vas mislim da se lijepo može zarađivati. S obzirom na to da se ja bavim i dizajnom i web dizajnom, mogu solidno zarađivati. Usavršio sam sve što može da se usavrši i imam puno iskustva što se tiče fotografije i digitalne obrade slika. Trenutno radim neke “sitne” poslove, ponekad imam photoshooting sa drugarima i drugaricama.

Koji su ti najdraži motivi u fotografiji?

-Ja obično fotkam prirodu i pokušavam da od običnih predmeta i objekata napravim umjetničko djelo. Svakako da fotkam često i ljude i razne stvari. Najviše volim da pravim prelijepe panorame, a ponekad uradim i fotografiju zvijezda u mraku.

Da li pored fotografisanja imaš jos neki hobi?

-Naravno, imam dosta hobija – sviram klavir ponekad, takođe snimam za YouTube .. I bavim se programiranjem i snimanjem raznih stvari.

Crno-bijele ili fotografije u boji, šta preferiraš?

-Ja fotkam i crno-bijele i u boji, više volim u boji jer nekako, ne može se dobiti na detaljima kada su fotografije crno-bijele.

14801026_10205618161292076_241290971_n

Često se komentariše, da li je za dobru fotografiju važnija kvalitetnija kamera ili ono što fotograf želi prenijeti svojim djelom?

-Smatram da je na neki način danas najvažnija oprema, jer ako nemate dobru kameru nećete imati dobar kvalitet fotografije! Naravno da veliku ulogu igra i fotograf, koliko je kreativan, maštovit, tj zavisi i od njegove teorije i iskustva.

📷✌ #canon80d #canon760d w/ @ljanmy 2016©

A post shared by Aleksandar Marjanovic (@alexofficial98) on

Imaš li neke slavne (ili manje slavne) uzore u fotografisanju?

-Jeste čudno, ali nemam uzora. Jednostavno, fotografi su sami za sebe, i uvijek se trudim da sam sebi budem uzor, koliko god je to moguće.

Koliko je bitno voljeti to što radiš da bi bio uspješan?

-Mislim da je najvažnije voljeti ovaj posao jer ako ne volite, a radite ga samo zbog novca onda ništa nećete postići, bolje prodajte aparat. 🙂

Life is really simple, but we insist on making it complicated. 📷

A post shared by Aleksandar Marjanovic (@alexofficial98) on

 

Ko ti je podrška u tome što radiš i da li dobijaš savjete od starijih što se tiče fotografije?

-Dobijam ponekad savjete ali rijetko kad, jer danas niko neće nikome da pomogne. Ali mi naravno savjeti nisu toliko neophodni jer znam previše o ovoj oblasti (smijeh). Podrška mi je djevojka, a spomenuo bih i mog najboljeg drugara koji se bavi istim poslom kao i ja. Sa njim planiram da u bliskoj budućnosti osnujem kompaniju koja bi se zvala MAMP Media.

Kakvi su planovi za dalje?

-Cilj mi je prije svega da se promovišem što više i “probijem” kao fotograf i kamerman, ali i da ljudi čuju za mene na youtube-u … Svi, kojima se sviđa moj rad, mogu da očekuju nove fotografije svakog dana na mom Instagram profilu @alexofficial98.

S obzirom na to da si jako mlad, da si tek na početku i da vrijeme radi za tebe, koja bi bila tvoja poruka svim mladim ljudima koji žele da se bave ovim poslom? Šta bi im savjetovao?

-Savjetovao bih ih da budu svoji, ambiciozni, da ako vole ovaj posao nastave sa njim i da se trude da guraju sebe sto više, jer u ovom poslu samo marketing pomaže da se za vas čuje. Nijedan početak nije lak, pa tako ni sa fotografisanjem. Strpljenje i vjera u sebe su tajna uspjeha.

Malo se igramo Photoshopa 📷😂❤ #photoshop #art #photography #canon760d

A post shared by Aleksandar Marjanovic (@alexofficial98) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *