ALEKSANDRA CICMIL – Kreativan čovjek se budi sa inspiracijom

This slideshow requires JavaScript.

Iako se Aleksandra i ja ne znamo dugo, mogu reći da mi je jako drago što je poznajem. Istina je da neke ljude ne moraš lično da poznaješ da bi ti bili posebno dragi. Tako je i u našem slučaju. Uvijek ćete čuti nešto pametno, a njenu pozitivnu energiju i entuzijazam kojim zrači nemoguće je ne osjetiti. Odlučila sam da za ovu rubriku napravim malo dužu priču, jer smatram da je vrijedno govoriti o uspjehu koji je postigla u svijetu mode.

Razgovarala: G. Badalovska
Foto: Darko Jovanović i privatna arhiva

 

_DJ16274 copy

FOTO: Darko Jovanović

Kada bi u razmišljanju o ambiciji, volji i želji za radom da postane modna dizajnerka vratila film unazad, bilo bi jasno da se taj put Aleksandre Cicmil do dizajnera odvijao hronološki i postepeno, a datira od ranog djetinjstva.

-Već tada sam imala interesovanja za slikanje, a predmete, ukrase, igračke stvarala sam u mojoj maloj kreativnoj radionici. Nešto kasnije, u tinejdžerskim danima džeparac sam sedmično trošila na komade i restove tekstila, a sve sa ciljem da poboljšam svoju garderobu. Kako sam to uspješno radila, odlučila sam da svoje ideje ostvarim i sprovedem u djelo kroz kreacije koje su poznavaoci mode i supervizori osmotrili kroz umjetničku prizmu i predložili prikazivanje širem auditorijumu kroz modne revije – počinje Aleksandra njenu priču.

Prvu postavku kolekcije haljina i kompleta prikazala je u hotelskom kompleksu na Kopaoniku 2003. uoči Dana zimskog turizma i božićnih praznika. Tom prilikom osvojila je prvu nagradu na umjetničkoj večeri i to je bio podstrek da kolekciju pod stručnim nazivom “Assemblage collection”, što znači izrada motiva u kolažnom naslojavanju, obogati sa još 20 modela i prikaže u maju iste godine u Podgorici na Imanju Knjaz. Revija je bila veoma posjećena i medijski dobro propraćena, a uslijedio je poziv za stilizovanje pjevača za festival “Sunčane skale” i “Pjesmu ljeta”.

Tada počinje moja saradnja sa ličnostima iz javnog i kulturnog života, kao i sa mnogim TV kućama gdje kreiram odjeću za voditeljske parove, snimam emisije o stilu u Crnoj Gori, dajem modne savjete za TV emisije i razne časopise, počinjem saradnju sa plesnim skolama, KUD-ovima, modnim agencijama – dodaje ona.

_DJ16264 copycopy

Foto: Darko Jovanović

 

Iste zime zimsku kolekciju za 2004. prikazuje u rezidenciji njemačkog ambasadora i počinje saradnju sa centrom Žene strankinje u Crnoj Gori, koje su mahom bile supruge inostranih ambasadora.

-Bila sam nagrađena sredstvima za rad koje mi je dodijelila inostrana NVO, a koja prati razvoj preduzeca u našoj državi. Takođe, firma mobilnih telefona Simens sponzoriše reklamnu kampanju sa manekenkama u mojim modelima. Istovremeno otvaram radionicu za obuku i prekvalifikacije u Podgorici, a u proljeće 2004. sam pozvana na sarajevski Fashion week gdje prikazujem kombinovanu muško-žensku kolekciju za tu sezonu. Revija biva medijski dobro praćena te ostvarujem saradnju za hrvatskim agentima i nekoliko modela šaljem na zagrebački Fashion week.

Te iste godine Aleksandra radi kolekcije modela za strane državljanke u Crnoj Gori, pa su isti nošeni na značajnim prijemima u Evropi i Aziji. U januaru 2006. učestvuje na večeri otvaranja prvog crnogorskog Fashion week-a skupa sa Batom Spasojevićem sa kojim i danas imam saradnju.

-Zatim slijedi drugi crnogorski Fashion week, gdje učestvujem sa ljetnjim modelima, a ostvarujem saradnju sa kreativnim direktorom italijanske kuće Rosi di Garbo, Maurom Belkarom. Uoči osmomartovskih praznika prikazujem kolekciju “Dama s kamelijama” u tada novootvorenom hotelu Podgorica, a nakon toga slijedi niz modnih revija koje se održavaju godinu za godinom uoči Dana državnosti – objašnjava nam dizajnerka koja je nekoliko modela predstavila na beogradskom fashion week-u, a kasnije opet u Mostaru, Sarajevu, gdje ostvaruje saradnju sa vlasnicima fabrike muških odijela i kravata Granof. Serijsku kolekciju kožne odjeće je prikazala radnom timu fabrike VIK Valjevo, a radnih uniformi našem Titeksu. Danas uspješno radi komplete, odijela, kapute, bunde, a specijalnost su joj, kako kaže, haljine.

-U današnje vrijeme biti dizajner mode, ali u pravom smislu tog poziva, apsolutno nije lako. Sa svakodnevmim razvojem tehnologije ovaj posao postaje sve više opsežan i zahtjevan, jer uključuje nove vrste tekstila, pomoćnih materijala, pozamanterije, nove teksture, dezene, tehnike rada, pri čemu se vodi računa i o čuvanju starih, ručnih načina izrade jer oni još uvijek daju vrijednost kreacijama. Pri svemu tome dizajner mora biti inovator ili uključen u sve novitete kako bi ih upotrijebio na adekvatan način, a istovremeno mora imati jak senzibilitet za kreativnošću, rizik eksperimentisanja, ambicije ka prestižu. Moj radni dan bih opisala jednom riječju – turbulentan, jer nikada ne traje koliko uobičajeno radno vrijeme već uzima i svo moje slobodno. Počinje odlaskom u trgovinu sa tekstilom, razmatranjem istih, kao i ponuđenih modnih trendova, kolorita, izradom crteža, mnogobrojnim telefonskim razgovorima u kojima se priča o cijenama repromaterijala, narudžbama, odabiru proizvođača. A uz sve to obavljam i brojne porodične obaveze – objašnjava naša sagovornica koja nam je i detaljno objasnila kako teče proces stvaranja jedne kreacije.

-Kreiranje je sveobuhvatan proces, pa u tom smislu možemo reći da su nam prije svega neophodni repromaterijali, a od sredstava za rad to su mjerna sredstva, pribori za crtanje, alati, mašine. Proces mog stvaranja počinje osmišljavanjem modela za kolekciju, zatim se pristupa izradi skica, a potom i vizuelnih crteža sa dizajnom detalja. Nakon toga se prave krojne liste, kojni ark, radi specifikacija troškova, opis izrade, nakon čega se uključujem u postavku tekstila, prenošenje arka, krojenje, termofiksiranje, izradu i šivenje. Pri pojedinim koracima izrade obavljaju se probe, a ponekad i naknadno određuju dodatni odgovarajući detalji. Izrada detalja i ukrasa često podrazumijeva korišćenje određenih formi i šablona koje dodatno pravim u drugoj radionici.

Prilikom svakog kreativno-komercijalnog stvaralaštva moraju se pratiti trendovi da bi kolekcija i odjeća uopšte bila nosiva.

-Izuzetak su pozorišni i filmski kostimi, replike nošnji iz narodne baštine, umjetnički izložbeni komadi i slično. Osim trendova, pri kreiranju kolekcije koja se predstavlja na reviji mora se voditi računa i o stilu iste. Taj pravac u studijama uveden u posljednih nekoliko decenija u Americi veoma je važan sa aspekta scenskog izgleda. Za mene, kao perfekcionistu, jednako je bitan i stil i trend.

Prema njenim riječima, kreativan čovjek se budi sa inspiracijom.

-Lično me inspirišu umjetnički pravci – slikarstvo i muzika u smislu scenskog predstavljanja, filmske i istorijske heroine, atraktivni istorijski događaji iz štiva u kojima su opisane odore i kostimi iz tog vremena, pri cemu se oni moraju u replici modernizovati ili samo u detaljima ubaciti u aktuelni trend. Za moje kreacije često me inspirišu ljepote i slike iz prirode – objašnjava dizajnerka, a potom je prokomentarisala i definisala modu u Crnoj Gori.

-Iako Crna Gora nije “kolijevka” tekstilne proizvodnje niti je ona ovdje značajna kao grana industrije, ipak našu modu skupa sa modom Italije, Francuske i Britanije mogu definisati kao primarnu. Jer gotovo svaki trend koji ove zemlje plasiraju u veoma kratkom vremenskom periodu se pojavi kod nas u izlozima.

Širok je dijapazon ciljne grupe kojoj su namijenjene kreacije Aleksandre Cicmil, jer u tu grupu kako kaže, spadaju atraktivne, lijepe, obrazovane žene, samosvjesne dame sa stilom, istančanim ukusom i izraženim smislom za lijepo i moderno, a istovremeno veliki poznavaoci ručne izrade i kvaliteta. U neformalnom razgovoru kazala mi je i da kreira odjeću za dame koje su između ostalog i u sferi politike. A poznato je da Crnogorke i Crnogorci na samo da prate, već su zavisnici od trendova, u najširem značenju. Upitali smo je za njeno mišljenje o stilu naših žena, odnosno da li ima više promašaja kod jačeg ili nježnijeg pola.

-Kada nas u svijetu karakterišu kao naciju sa jedinstvenom ljepotom i stasom i kada na to dodatno ukazuje forma i izrada naše narodne nošnje koja je na svjetskom nivou izabrana za najljepšu, onda je jasno iz kog razloga čak i potpuno nesvjesno težimo da zadržimo tu atraktivnost u modernom vremenu i priklanjamo se modnim trendovima. Pa se kod nas može govoriti o damama koje se zaista visoko kotiraju u smislu stila i mode. Modnih promašaja uvjek ima, ali definitivno više kod jačeg pola, a najviše iz razloga što muškarci kod nas nijesu fleksibilni po pitanju mode, vezani su za klasiku koja ponekad i nije trend – ocjenjuje ona.

A da bi osoba bila zaista dobro stilizovana u smislu scenskog autfita ili pojave na prijemima i važnim događajima, mora da izdvoji puno novca, jer sam dobar modni savjetnik ili stilista ima visoku cijenu, a to mogu sebi da priušte inostrani scenski izvođači i druge javne ličnosti.

-Ali to kod nas nije pravilo, jer mnoge osobe imaju urođeni smisao za stil i lijepo, pa ukoliko pronađu dobre komade za manji iznos novca i sve to dobro kombinuju, u tom slučaju i nije potrebno izdvojiti prevelike svote.

ALEKSANDRA CICMIL (4)

Foto: Darko Jovanović

 

Na pitanje za koji odjevni predmet ne žali da izdvoji novac, sagovornica našeg portala bila je jasna.

-Definitivno obuća, a razlog je taj što sve ostalo mogu da napravim po svom izboru, pa čak i torbe.

Kada bi pokrenula neki svoj brend, promoterka tog brenda bila bi svaka lijepa đevojka, prvenstveno svježeg i zdravog izgleda, pametna i svjesna sebe. Ona dodaje, da se sa seksipilom čovjek rađa isto kao i sa ljepotom, samo se ispoljava kasnije i da bi se održao osoba treba da trenira i da sebe njeguje. Po meni su najseksepilniji lijepo građeni sportisti i đevojke koje se biraju za ljepotice – kazala je Cicmil a zatim prokomentarisala frazu da odijelo ne čini čovjeka.

-Prvo primjetim osobu, naročito ukoliko je poznajem, i tek nešto kasnije tokom razgovora obratim paznju na odjevnu kombinaciju, ali ako je bas interesantna, moderna i privlačna u koloritu. A rečenicu “da odijelo ne čini čovjeka” tumačim kao potpunu istinu i mislim da naši stari nijesu pogriješili kada su to rekli.

Stvaranje unikatne modne kolekcije za svakog dizajnera predstavlja veliki izazov, jer taj posao predstavlja njegovu inspiraciju, senzibilitet, umjetnički dar i duh, smisao za ljepotu, boje i njihove kombinacije, uključujući detalje i ukrase, kao i težnju za kvalitetnom izradom. Ali kod predstavljanja kolekcije široj javnosti kod dizajnera su prisutna razna osjećanja – entuzijazam, želja za izrazom i uspjehom, a istovremeno strah i strepnja da li će kolekcija kod audotorijuma biti prihvaćena na željeni način.

-Oduvijek su noviteti, razne kombinacije boja i materijala, formi i veličina bili neka vrsta eksperimenta, pa su modni dizajneri u stalnom riziku kada su trendovi u pitanju. Osim toga uvijek su na ivici između lične želje za ispunjenjem sopstvenog senzibiliteta, prikazivanjem talenta i želje da udovolje širokim masama – objašnjava ona i dodaje:

-Kada dizajneri kreiraju neke ružne odjevne predmete smatram da to rade ukoliko žele da iste kombinuju uz neki specifičan stil ili autfit. Ili nešto što je pradavno izašlo iz mode u nepovrat ipak vrate kao repliku, ili pak to,nadam se, rade nesvjesno. A ružnim odjevnim predmetima smatram: kratke, vjestačke bundice drečavih boja, ugly boots, patike sa štiklom, top i haljine u stilu “smokvin list”, barokne pete, mocart cipele, pretjerani karneri, kupaći izrezan do iznad struka.

Na našim prostorima je teško ostvariti se kao modni kreator jer je modni dizajn kod nas relativno mlad i neshvaćen pravac u umjetnosti. To za sobom povlači slaba društvena zalaganja, a samim tim i nedostatak materijalnih sredstava da bi se pospješila i ova vrsta umjetnosti. Veliki dio finansija kod ovog posla dizajner snosi sam da bi uopšte predstavio svoj rad. Cilj svakog umjetnika je da sebe, svoj talenat i djelo predstavi izvan okvira svoje zemlje.

-I, naravno da ukoliko se zatvore potrebne finansije, prikazivanje kreacija izvan granica svoje zemlje ne predstavlja neki problem i teškoću. Problem možda više predstavlja ostanak u toj zemlji, jer isti za sobom povlači neophodnost dokumentacije, zaposlenje jer i oni imaju dizajnere na svojim prostorima, potom prilagođavanje njihovim modnim trendovima, shvatiti njihov senzibilitet…

Za razliku od svjetskih dizajnera, koji svoje kolekcije predstavljaju za nekoliko sezona unaprijed, naši kreatori rade za aktuelnu sezonu. Mi smo pitali zašto je to tako.

-Kada inostrani dizajner, koji radi za veliku proizvodnu modnu kuću, predstavi jednu svoju kolekciju, onda se očekuje da će ta kuća mode da ispoštuje svoje klijente, naručioce, butike i prodajne objekte uoči one sezone koju predstavlja prikazana kolekcija. Za takvu jednu proizvodnju neophodna je nabavka i priprema tekstila, organizacija mašina i rada pa i sama proizvodnja, a za sve to je potreban period od nekoliko mjeseci. Iz tog razloga se kolekcije i prikazuju po nekoliko sezona unaprijed. S obzirom na to da nemamo takve masovne proizvodnje, mi kolekciju prikazujemo uoči date sezone – objašnjava Aleksandra i savjetuje sve dame koje žele da budu u trendu:

ALEKSANDRA CICMIL (3)

Foto: Darko Jovanović

 

-Kolorit za proljeće/ljeto sastoji se od prirodnih, vedrih boja koje djeluju umirujuće i udaljavaju nas od dnevne užurbanosti i tehnologije, pa će osim prirodnih zemljanih boja i boje kože, drap i boje pudera biti zastupljene i jarke poput električno plave, cinober crvene, oranž, preko popularne žute sve do bež i bijele. Moderni će i dalje biti ombre tonovi kao i printovi i jarke kombinacije šara.

Što se odjevnih komada tiče, sakoi će biti hit za poslovne i druge prilike pa su rađeni u više dužina, ležerni i strukirani, sa mašnom ili kaišem, kombinovanih materijala i paspula. Haljine su opet male crne obogaćene tufnama ili detaljima, kao i bijele ležerne sa čipkom.

-Kombinezoni od teksasa i platna sa tregerima pa sve do onih elegantnih sa širokim nogavicama i otvorenim leđima. Suknje svih dužina i oblika od uzanih, oblika A pa do širokih – kišobran. Trend su široke ležerne bluze oblika palerine. Apsolutni hit i dalje su rese na svim odjevnim komadima i aksesoaru, a prati ga ultramoderni traperski stil.  Slavni povratak grudnjaka, topa i vonderbra preko odjeće ove sezone je osim mrežastih majica obogaćen i bluzama, košuljama, trikoima, sakoima. Od obuće se očekuje povratak teniskih patika uz sportsko – elegantne kombinacije, drvenih nanula,  sandala šire pete, papuča i sandala ravne pete u stilu “Petar Pan”. Tašne će biti od kožnih s resama u traperskom stilu do onih živopisnih sa printom, slikama, određenim oblicima – kazala je ona i dodaje:

-Damama koje napune 30. godinu savjetovala bih da stil i način odijevanja u odnosu na svoje 20. godine uozbilje samo onoliko koliko je to neophodno zbog posla i okoline, a potom da do 50. ne mjenjaju više ništa. Taj moj stav će ih provjereno održati u zanosnom, mladalačkom elementu – poručuje majka Klare i Krsta.

Kako obično slijedi, za kraj razgovora pitali smo je kako vidi razvoj svoje karijere u bliskoj budućnosti, i šta možemo da očekujemo u narednom periodu.

-Moja karijera svedena je na svakodnevni rad i stvaralaštvo, koje je dodatno interesantno jer se samo pronalazim u novitetima i zanimljivim idejama. Imam želju za novim ostvarenjima, pa se nadam da će iz toga izaći i neka nova kolekcija, naročito što volim da eksperimentišem sa novim materijalima. Vrhunac svog modnog pohoda vidim u ostvarenju želje za nekim većim i opsežnijim brendom, dokazivanjem van granica naše zemlje, i poput Ane Molinari da uputim potomke na ovaj posao – zaključuje Aleksandra, a ja joj želim da u tome istraje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *