Bajčetić tužio državu

Advokati člana predsjedništva PzP-a Nikole Bajčetića, juče su Osnovnom sudu u Podgorici podnijeli tužbu protiv države, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, koje zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a radi naknade nematerijalne štete.

Bajčetić podsjeća da je kao član rukovodstva PzP-a i funkcioner DF-a bio učesnik višenedjeljnih mirnih i demokratskih protesta od 27. septembra 2015. ispred Skupštine Crne Gore.
Kako napominje, 17.oktobra prije dvije godine, u ranim jutarnjim časovima, policijski službenici (između ostalih i službenici Posebne jedinice policije) pružali su asistenciju Komunalnoj policiji Glavnog grada Podgorica u uklanjanju postavljenih šatora i bine ispred Skupštine.

“Oko 06:10 časova istog jutra, prilikom mog lišavanja slobode, službenici Posebne jedinice policije su prekoračili svoja službena ovlašćenja na način što su me njih oko 15-20 policajaca prvo vozilo kojim sam upravljao potpuno uništili pendrecima, da bi zatim mene nasilno izvukli iz tog vozila udarajući me nogama i pendrecima po glavi i tijelu”, kaže Bajčetić.

On kaže da nije pružao nikakav otpor policiji, o čemu kako navodi svjedoče i video snimak objavljen na internetu.

„Tom prilikom zadobio sam više udaraca po cijelom tijelu, a što se potvrđuje brojnom medicinskom dokumentacijom, te nalazima i mišljenjima vještaka sudske medicine, kada su mi konstatovani brojni hematomi i podlivi”, navodi Bajčetić.

Ističe i da su pripadnici UP neprofesionalno postupili prema njemu što je i bilo predmet ispitivanja i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

“Nakon sprovedenog ispitnog postupka, te ispitivanja svih činjenica i okolnosti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zaključio je da sam “bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i da su policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema meni, prilikom lišenja slobode i zlostavljali me – nečovječnim i ponižavajućim postupanjem””, dodaje Bajčetić.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, kako podsjeća Bajčetić, ocijenio je neprihvatljivom ocjenu Uprave policije da je upotreba sredstava prinude prema njemu bila zakonita, imajući u vidu izvještaje ljekara i nalaz i mišljenje vještaka specijaliste sudske medicine.

Zaštitnik je, kako navodi Bajčetić, zaključio: “Policijski službenici su van svake sumnje primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna, kod činjenice da sam tom prilikom bio opkoljen sa dvadesetak policajaca, daleko brojčano i fizički nadmoćnijim, te da nisam pružao otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu sa namjerom da se zaštitim od udaraca, a kojom prilikom sam zadobio više udaraca po čitavom tijelu…”.

Kao i da su u postupanju policijskih službenika „sadržani su svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja: učešće službenih lica, namjera kažnjavanja i bespomoćnost žrtve.”
Bajčetić podsjeća da su povodom tih slučajeva u ODT-u formirana dva slučaja. Jedan gdje je okrivljen i, kako ističe, ekspresno osuđen od strane Odnovnog suda u Podgorici, te poslat na izdržavanje zatvorske kazne u ZIKS-u. I drugi gdje je oštećen, a koji se nalazi u fazi izviđaja, a gdje i nakon dvije godine, kako navodi Bjačetić „Uprava policije odbija da saopšti imena svojih službenika koji su me tukli“.

„To su, kao što sam i ranije navodio, dvostruki aršini naših institucija prema mom slučaju, ali i mnogim drugim, koji imaju političku konotaciju. No to me neće zaustaviti da idem do kraja i iscrpim sve pravne mahnizme koje su mi na raspolaganju. Takođe podsjećam da sam 06.06.2017. predao tužbu za naknadu materijalne štete Osnovnom sudu u Podgorici, protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog štete koju sam pretrpio kao vlasnik vozila”, zaključio je Bajčetić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *