Baković: Stanje u Bijelom Polju dobro

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković završio je danas dvodnevnu posjetu Bijelom Polju, koja je bila dio projekta Dani otvorenih vrata, koju institucija na čijem je čelu Baković organizuje u crnogorskim opštinama. Time se ta institucija približe građanima, smatra ombudsman.

I pored rasta broja pritužbi u Bijelom Polju taj broj još uvijek nedovoljan s obzirom na broj stanovnika i iskustva iz drugih crnogorskih gradova, kazao je Radiju Crne Gore, zaštitnik ljudskih parava Šućko Baković, nakon završene dvodnevne posjete toj opštini.

„Statistički podaci, kada su u pitanju ljudska prava i njihovo poštovanje ukazuju da je stanje u ovom gradu dobro“, istakao je Baković.

On je iznio podatke iz prethodnih godina , tačnije iz 2013. i 2014. kada je kancelarija Ombudsmana dobijala po 23 pritužbe građana iz Bijelog Polja, dok je u 2015. Bilježila rast na 38 pritužbi, a 2016, zaključno sa današnjim danom preko 40 pritužbi.

„Građani se najčešće žale na probleme su lokalnm samoupravom, Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja te Elektroprivredom. Kada su u pitanju imovinska prava načešća su ona koja se odnose na zakup stana slijede pravo na rad te isključenja električne energije i nezadovoljstva zbog visine računa“, istakao je Baković.

Građane je interesovalo da li su majke sa troje i vise djece, koje su ostvarile po tom osnovu primanja, sigurne da će ih i zadržati.
Baković smatra da je odluka o dodjeli penzija, odnosno socijlne pomoći majkama, donijeta bez neophodne analize i stručnih konsultacija pa je sada taj slučaj pravno dosta složen te da bi eventualno ukidanje takvih primanja izazvalo druge štete kao što su primjera radi one koje bi imale majke koje su napustile određena radna mjesta radi ostvarenja pomenutih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *