Balkanska kozačka vojska iza pokušaja napada?

Kozaci i srpski dobrovoljci iz Donbasa mogli bi biti operativci koji sprovode ruske interese na Balkanu, piše ruska “Novaja Gazeta”, analizirajući informacije da su ruski nacionalisti planirali teroristički napad u noći crnogorskih izbora.

U opštirnom tekstu o odnosima na Balkanu i uticaju Rusije, “Novaja gazeta” navodi kako postoji mogućnost da je posjeta glavnog ruskog obavještajca Nikolaja Patruševa Srbiji imala za cilj da smiri tenzije zbog navodnog učešća ruskih državljana u planiranim nemirima tokom izbora u Crnoj Gori i da “ugasi požar prije nego što se razgori”, prenosi “Blic”.

Kao moguće eksponente ruskog uticaja na Balkanu, “Novaja gazeta” navodi Balkansku kozačku vojsku, koja je osnovana u Kotoru početkom septembra ove godine, mjesec dana pred parlamentarne izbore u toj zemlji. Balkansku kozačku vojsku čine “kozačke vojske” iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Grčke, a na ceremoniji osnivanja bili su i predstavnici motorističke grupe “Noćni vukovi”, veoma bliski sa Vladimirom Putinom, koje ruski predsjednik naziva “svojom braćom”.

Glavni ataman Balkanske kozačke vojske je Viktor Zaplatin, za kog “Novaja gazeta” navodi da je bivši specijalac koji je učestovovao u brojnim sukobima, od Pridnjestrovlja i Abhazije, preko Bosne, sve do posljednjih ratnih dejstava u ukrajinskom Donbasu.

Zaplatin je i predsjednik fonda “Slovenska duhovnost”, koji organizuje kampove za jednu vrstu vojno-patriotske obuke djece u Podmoskovlju. Prema navodima ruskih medija, Balkanska kozačka vojska u dobrim je odnosima sa Ruskim institutom za strateška istraživanja, na čijem je čelu Leonid Petrovič Rešetnjikov. Rešetnjikov je, inače, istoričar, ali i bivši general ruske spoljnoobavještajne službe SVR.

“Novaja gazeta” navodi i da je ataman Zaplatin predstavnik Saveza dobrovoljaca Donbasa na Balkanu.
Upravo su dobrovoljci sa Balkana koji su ratovali u Ukrajini na proruskoj strani u tekstu “Novaje gazete” navedeni kao jedna od mogućnosti preko kojih Rusija širi uticaj na Balkanu. Naime, taj list navodi da se izvjestan broj dobrovoljaca iz Srbije, BiH i Crne Gore, kojih je u Donbasu par stotina, vratio kući, uprkos tome što ih čekaju kazne za ratovanje u inostranstvu.

Među dobrovoljcima koji su se iz Donbasa vratili na Balkan je i Aleksandar Sinđelić, koji je uhapšen kao jedan od organizatora grupe osumnjičene da je u Crnoj Gori planirala napad u noći izbora. Sinđelić je, navodno, sačuvao bliske veze sa ukrajinskim pobunjenicima, vrbujući za njih nove dobrovoljce na Balkanu.

asfasfx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *