Boeški Forum: “Da se kazne odgovorni za oboljele palme”

„Bokeški Forum“ insistira da nadležne institucije otkriju krivca odgovornog za iznenadnu bolest palmi, koja se širi primorjem, i kazne ga u skladu sa zakonom.

“Palme, kao jedan od simbola Tivta i Boke, odolievale su decenijama, a za pojavu štetnog insekta surlaša koji ih od skora napada sasvim sigurno neko snosi krivicu. Da li su to oni koji su bili obavezni da izvrše pregled uveženih palmi, brojne fitosanitarne inspekcije ili neki drugi koji se kunu u brojna nadležna Ministarstva, neka ustanove oni kojima je to u opisu posla”, navodi se u saopštenju.

Iz Bokeškog Foruma upozoravaju na ogromnu štetu u finansijskom I ekološkom smislu.

“Da je Crna Gora u pravom smislu riječi ekološka država, odavno bi mnogi morali da stave prst na čelo i istinski se posvete očuvanju prirode i naše životne sredine, suprotstavljajući se betoniranju obale, šporkanju mora i kopna, i ostalim katastrofama čiji je uzrok samo čovjek i njegova razmetljivost. Za sada je jedino izvjesna ogromna šteta u ekološkom i finansijskom smislu, koju, opet, snose građani, jer su u slučaju da imaju palme u privatnom vlasništvu, primorani da ih sami liječe i uništavaju”, navodi se u saopštenju.

„Bokeški Forum“ će u pogledu oboljevanja palmi, kao i drugih oblika svjesnog uništavanja životne sredine, pravdu pokušati da potraži i kod nadležnih institucija Evropske Unije.

“Kakvi su takvi su, ali zavrijeđuju više povjerenja od kvaziprojekta ekološke države”, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *