Bolnici u Brezoviku vrijedna donacija

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku „Dr Jovan Bulajić“ dobila je od kotorskog Jugopetrola aparat za brzo dijagnostifikovanje tuberkuloze, vrijednosti 32 hiljade eura.

Direktorica te zdravstvene ustanove, Gordana Reljić, ukazala je na izuzetan značaj donacije i precizirala da je za dosadašnje dijagnostifikovanje tuberkoloze trebalo dva mjeseca, a sa tim aparatom od sada će biti potrebno samo dva sata.

“Taj podatak dovoljno pokazuje šta takav aparat znači za našu ustanovu, ali i cijelu Crnu Goru”, kazala je Reljić.
Izvršni direktor Jugopetrola, Andreas Triantopoulos, kazao je da se kao društveno-odgovorna kompanija nadaju da će doprinijeti smanjenju širenja te veoma zarazne bolesti.

„Riječ je o aparatu koji može da detektuje i veoma rijedak soj tuberkuloze, otporan na ljekove i koji se praktično ne liječi. Sa ovim aparatom u roku od dva sata možemo utvrditi da li neko možda ima taj soj tuberkuloze, kao i spriječiti dalje širenje bolesti“, rekao je Triantopoulos.

Predstavnica Svjetske zdravstvene organzacije (SZO) u Crnoj Gori, Nina Brajović, istakla je da se tuberkuloza vraća na epidemiološku pozornicu.

„S obzirom na činjenicu da je tuberkuloza u Crnoj Gori na niskom nivou, ostvareni rezultati obavezuju sistem i društvo da ulažu, u ovom slučaju, u jačanje dijagnostičkih, laboratorijskih kapaciteta. Samo jedan neotkriveni inficirani pacijent, može da zarazi do 15 osoba od tuberkoloze”, upozorila je Brajović.

Ona je saopštila da počinju ekspertsku misiju kako bi izanalizirali i evaluirali status implementacije preporuka SZO kada je riječ o kontroli i laboratorijskim kapacitetima Bolnice Brezovik u kontekstu bolje i efikasnije kontrole tuberkuloze.

Prema njenim riječima, SZO sa sa Ministarstvom zdravlja i Bolnicom Brezovik kontinuirano radi na edukaciji kadra kako bi se omogućilo rano otkrivanje i dijagnostifikovanje bolesti i mogla primijeniti efikasna terapija.
U Crnoj Gori ove godine zabilježeno je 70 slučajeva oboljelih od tuberkuloze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *