Čikić: “Čovjek koji nema slobodu nije čovjek”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, koji se obilježava 9. novembra širom Evrope, Centar za građansko obrazovanje (CGO), sinoć je, u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“, organizovao promociju “Knjige o ljubavi”, autora Ibrahima Čikića.

„Ne tako davno i na našim prostorima, fašističke ideje dovele su do oružanih sukoba i teških kršenja ljudskih prava, a odnijele su i na hiljade ljudskih života. Na talasu takvih ideja su bili i oni koji su podvrgli i Ibrahima Čikića strahovitoj torturi i mučenju“, podsjetila je prilikom otvaranja promocije saradnica na programima u CGO-u,Tamara Milaš.

Ibrahim Čikić, autor knjige, se osvrnuo na svoje djetinjstvo i događaje koji su odredili njegov put, istakavši da „lažu oni koji kažu da se na zlo zlim uzvraća da se uništi zlo. Neka zapale vatru pored vatre pa nek vide hoće li se ta vatra ugasiti”. On je, takođe, povukao paralelu između svoje borbe za slobodu sa mukotrpnim pokušajima da povrati vid istakavši da ga je vjera jedino dovela do spasenja.

„Ljekare sam zamolio da urade sve što je do njih, ono materijalno, a rekao sam im da meni ostave tu komunikaciju sa Bogom”, rekao je aludirajući na praktično nikakve šanse koji su mu ljekari davali.

Govoreći o danima u pritvoru, kao i procesima pred crnogorski pravosuđem, Čikić je izazvao vrlo emotivne reakcije publike. On je naglasio da sebe ne vidi kao žrtvu.

„Ja ću nastaviti da se borim dok god sam živ u ime demokratizacije, katarze i vladavine prava. Svjestan sam da sam kroz iskustvo proživio onu čuvenu Platonovu da „nikoga ljudi na ovom svijetu ne mogu mrzjeti više od čovjeka koji govori istinu“. Ali, mene to ne obeshrabruje!”

Na kraju, pozvao je prisutne da reaguju kad vide nepravdu, jer, prema njegovim riječima,“čovjek koji nema slobodu riječi i djela nije čovjek, već je živi mrtvac”. Na kraju je kao i na početku, Čikić pozdravio prisutne sa “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević, izrazila je zadovoljstvo što je CGO mogao da objavi Čikićevu knjigu.

“Knjiga o ljubavi kroz originalan izraz i svjedočanstvo o stradanju ukazuje i na to koliko u našem društvu nedostaje ljubavi i poštovanja, a koliko smo ograničeni upravo zbog mržnje i netolerancije za drugo i drugost“, kazala je Uljarević.

Ona je ocijenila da Ibrahim Čikić kroz svoje tekstove provlači istorijske paralele, veže pojedinačne sudbine sa sudbinom Bošnjačkog naroda, afirmiše nacionalno, Bošnjačko, ali uz vapaj za poštovanjem ljudskih prava i sloboda i priznanje njihove univerzalnosti.

“Kroz ukazivanje na nekoliko kontekstualnih pravaca kroz koje Čikić smješta stradanje Bošnjaka, CGO je podrškom i konceptom izdavaštva i ovaj put želio dati doprinos unaprijeđenju društvenog dijaloga, tako neophodnog za prevazilaženje razlika, unaprijeđenje demokratskih mehanizama i održivost zajednice”, objašnjava Uljarević.

Ona je naglasila da u CGO-u svoju misiju afirmacije građanskog društva vide kao potrebu da javnost uvijek bude prisutna, upoznata, da ima priliku dati svoj sud, a posebno o temama koje opominju, pate i imaju svoj legitimitet.

“Knjiga o ljubavi je, stoga, ona drugost koju moramo uvažiti jer je dio našeg društva. A Ibrahim Čikić je čovjek čija istrajnost u borbi za život, za istinu i pravdu, izaziva ne samo divljenje nego daje nadu da se zlom ne može ubiti dobro i lijepo u čovjeku. On je živi spomenik toga koliko čovjek može preživjeti a ostati čovjek”, zaključila je Uljarević.

Knjiga o ljubavi je objavljena u okviru CGO programa Ljudska prava. Predstavlja doprinos CGO-a izgradnji kulture sjećanja i otpora zaboravu, kako kroz proširivanje baze podataka o ratnim zločinima i materijalizaciji sjećanja neophodnog za adekvatno suočavanje sa prošlošću, tako i kroz izgradnju empatije prema žrtvama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *