CKM: Konačno uklonjene sporne zastave ispred Skupštine Crne Gore

”Nakon sedam godina, koliko je trajala naša inicijativa,konačno su uklonjene dvije crnogorske zastave postavljeneispred zgrade Skupštine Crne Gore, a koje nijesu bile u skladu sa predviđenim propisima, i na njihovo mjesto postavljene su zastave kakve Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti propisuje”, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

Iz CKM-a se zahvaljuju Brajoviću, napominjući da mu je to svakako bila obaveza, što se odlučio da primijeni zakon i ukloni zastave koje su u javnosti bile prepoznatljive kao simboli, kako navode, ”velikog rodoljuba i patriote – bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića”.

”Radujemo se što se konačno krenulo sa mrtve tačke kada je odnos prema državnim simbolima u pitanju. Sporne zastave, koje su se nalazile ispred zgrade Skupštine Crne Gore, dizajnirale su ružnu sliku o odnosu državnih institucija prema državnim simbolima. Nadamo se daće predśednik Ivan Brajović uvažiti i našu drugu inicijativu – da svaka redovna śednica Skupštine počne intoniranjem državne himne, a da oni poslanici koji ne prustvuju činu intoniranja himne, budu novčano kažnjeni”, ističe se u saopštenju.

Oni smatraju neophodnim izmjenu Zakona o Državnim simbolima i Danu državnosti, kako bi se sankcionisali svi oni, a naročito starješine državnih organa, među kojima ima pojedinaca koji se neodgovorno odnose prema državnim simbolima, jer su u najvećem broju slučajeva ispred ustanova kojim rukovode istaknute pohabane zastave.

”Deceniju od obnove crnogorske suverenosti nije napravljen značajan pomak kada je u pitanju odnos prema državnim simbolima i crnogorskom identitetu. Posebno zabrinajava podatak da su svi parlamentarni izbori održani od 2006. pa do danas bili bukvalno «refrendum» za opstanak suverenosti Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *