CKM: Zakon ne važi za Mandića i Kneževića

Slučaj lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića je pokazao da se zakon ne primjenjuje prema svima podjednako, tačnije – da su političari u povlašćenom položaju u odnosu na obične građane, smatraju u Crnogorskoj kulturnoj mreži (CKM).

Oni smatraju da se nakon protesta Demokratskog fronta povodom skidanja imuniteta Kneževiću i Mandiću desio se nezapamćen presedan, da prvi čovjek Vrhovnog državnog tužilaštva predlaže specijalnom tužiocu da odustane od određivanja pritvora.

„Ovim gestom tužilaštvo šalje jasnu poruku građanima da kod njih svako nema isti tretman, i da postoje privilegovani. Pomenuti gest je veliki šamar instituciji države koja u očima građana gubi povjerenje. Da je kojim slučajem u pitanju bio neki drugi prekršaj Andrije Mandića i Milana Kneževića razumjeli bismo postupak tužilaštva, ali u ovom slučaju, kada je u pitanju napad na državu, postupak tužilaštva nema opravdanje“, ocjenjuju u CKM-u.

Prema njihovim riječima, neshvatljivo je da se za pokušaj državnog udara sa počiniocima potpisuju sporazumi o priznanju krivice, i na taj način ih tužilaštvo nagrađuje, što je nezabilježeno u svjetskoj praksi.
U CKM-u smatraju kako je očigledno da određen broj ljudi zaposlen u Vrhovnom državnom tužilaštvu još uvijek nije shvatio značaj svog posla i rada za državu.

„Izgleda da ih od države samo zanimaju beneficije koje dobijaju, dok im konkretan rad i primjena zakona nijesu interesantni. Lako je zaključiti da Crnoj Gori predstoje teški dana i velika borba za očuvanje crnogorskog identiteta i sopstvene suverenosti. Građani koji se izjašnjavaju kao Crnogorci će još dugo pred svake parlamentarne izbore strijepiti šta će biti sa crnogorskom suverenošću. Ovim obraćanjem javnosti nijesmo željeli da utićemo na rad tužilaštva niti da sudimo gospodi Mandiću i Kneževiću (jer svako je nevin dok se ne dokaže suprotno), već smo željeli da pošaljemo poruku tužilaštvu da moraju dobro voditi računa da prema svakom građaninu primjenjuju zakon na isti način, jer ovakvim gestom nanose štetu instituciji države“, poručuju oni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *