Crna Gora domaćin Svjetskih umjetničkih igara

Crna Gora biće domaćin Trećih Svjetskih umjetničkih igara (World Art Games) koje će se održati od 4. do 12. maja u Podgorici i Sutomoru, a kako je najavljeno, do sada se prijavilo oko 60 učesnika iz 23 zemlje svijeta koji će se predstaviti sa stotinjak radova.
Zemlje učesnice su Sjedinjene Američke Države, Čile, Meksiko, Novi Zeland, Indija, Norveška, Finska, Holandija, Njemačka, Velika Britanija, Austria, Mađarska, Španija, Maroko, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Albanija, Etiopija, Iran, Izrael, Azerbejdžan i Bangladeš.

WAG okuplja 60 zemalja svijeta, a Igre su prvi put održane u Hrvatskoj prije tri godine.

Ideja projekta je, kako su pojasnili, međusobno povezivanje kreativnih stvaralaca svih umjetničkih disciplina u jedinstvenu mrežu, radi predstavljanja umjetničkog postignuća svake države.

Kako kaže slikar Miloš Miki Popović, predsjednik Crnogorskog nacionalnog odbora Svjetskih umjetničkih igara, ovaj događaj je svjedočanstvo otvorenosti prema svim svim narodima i nacijama i njihovom raznovrsnim umjetničkim izrazima.

“Siguran sam da građani neće propustiti jedinstvenu priliku da se upoznaju sa umjetničkim djelovanjem sa različitih kontinenata. Sve umjetnike će povezivati isti cilj, a to je stvaranje boljeg svijeta, mira i tolerancije. Mi ćemo dati sve od sebe da opravdamo ulogu dobrog domaćina”, dodao je on.

Podgorička publika imaće priliku da na više mjesta poput ULUCG i Kuslevove kuće, uživa u izložbama, koncertima, ojesničkim susretima i prikazivanjem filmova, a u Sutomoru će se održati višednevna Konferencija gdje će se predstaviti nacionalni odbori država članica, prezentacije, interakcije umjetnika i zvaničnika, kao i prezentacija WAG Children Project-a nekoliko zemalja, među kojima i naše.

WAG u Crnoj Gori osnovali su Popović, reditelj Slobodan Milatović, Marija Janjušević, Ilija Dapčević, Ratko Odalović i Džoni Hodžić prije pet godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *