Crnogorski planinari na Olimpu

Povodom velikih jubileja 10 godina od obnove crnogorske nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, crnogorski planinari su, od 18. do 25. septembra, uspješno izveli “Crnogorsku planinarsku ekspediciju Olimp 2016”.

Uprkos kiši, klizavom terenu i prilično hladnom vremenu, 35 članova ekspedicije (od ukupno 47 koliko ih je bilo u timu) popelo se 22. septembra na Mitikas, (2918 m, najviši vrh planine Olimp u Grčkoj, dok se preostali dio ekipe popeo na 6 metara niži vrh Skolio.

“Na vrhu mitske planine naši su planinari s ponosom razvili zastave Crne Gore i Glavnog grada i glasno uskliknuli “DA JE VJEČNA CRNA GORA!” Oni su sa vrha Olimpa donijeli 10 komada kamenja koje će postaviti na 10 planinskih vrhova Crne Gore da ih na simboličan način povežu sa Olimpom, vječitim simbolom božanstva, slobode i neprolaznosti”, saopštili su iz Planinarskog saveza Crne Gore.

Organizatori ekspedicije bili su Klub vojnih planinara “Kapetan” i PK “Visokogorci Crne Gore”, dok su ekspedicijski tim činili planinari iz svih krajeva naše zemlje. Najmlađi član ekspedicije koji se domogao “Božanskog prestola” bio je sedmogodišnji Ivo Bulatović.

“Realizacijom ove ekspedicije naši planinari su još jednom, na najljepši mogući način, dali svoj doprinos promociji i afirmaciji crnogorskog sporta i države Crne Gore”, navodi se u saopštenju Planinarskog saveza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *