Demos: Lukšićeva kandidatura bez ikakvih izgleda na uspjeh

Igor Lukšić je stajući u emisiji „Živa istina“ iza ambasadora Crne Gore u Italiji, koji je nedavno na konferenciji u Rimu „Put Crne Gore prema Nato“ iz čista mira saopštio eminentnoj diplomatskoj pubici i italijanskoj javnosti neprovjerenu vijest-podvalu da je Rusija prije tri godine nudila Crnoj Gori 10 milijardi za baze na primorju, potvrdio ne samo svoj lokani format ambicioznog i od korupcionaških raspleta uplašenog aparačika svoje partije, već je svoju kandidaturu za generalnog sekretara UN učinio dodatno tragikomičnom, navodi se u saopštenju Demosa.

Dakle, ne demantujući lažnu informaciju ambasadora Sbutege koja je dostupna široj javnosti (pa i putem jutjuba) dakle ne distancirajući se od nastalog skandala koji između ostalog crnogorsku diplomatiju čini najblaže rečeno neozbiljnom, Lukšić sada postaje član udruženog poduhvata prozirnog podvaljivanja Rusiji. Isto kao što je bio akter jednog drugog poduhvata, saradnje sa ruskim tajkunima prilikom njihovog, zajedno sa crnogorskom vladom, upravljanja Aluminijskim kombinatom sa poznatim devastirajućim finansijskim bilansima.

Ironija situacije, i sada već groteskni diplomatski dilentatizam, se dodatno ogleda u činjenici da se Lukšić upušta u operaciju podrške ambasadoru, odnosno javno izrečenoj neistini i blamiranju zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u trenutku kada se crnogorski ministar inostranih poslova kandiduje upravo za generealnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Iako svi znaju da je, pa i bez ovog poslednjeg diplomatskog skandala, Lukšićeva kandidatura bez ikakvih izgleda na uspjeh, traje teatralna predstava kandidovanja očigledno sa viškom ambicija i manjkom ozbiljnosti.

Uzgred ista predstava ima troškovnu dimenziju koju vlada nema namjeru da saopšti, ponovo potcjenjujući osiromašene građane, koji će kao poreski obveznici platiti ovaj sa sumom nepoznat trošak ali sa unaprijed poznatim rezultatom kandidature, navodi se u saopštenju Demosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *