Do ljeta mjerila za otvaranje poglavlja

Crna Gora će do ljeta ispuniti mjerila za otvaranje u preostalim poglavljima, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, razmijenili mišljenje o napredovanju Crne Gore u pristupnim pregovorima, s fokusom na obaveze i planove do kraja 2017.
Pejović je zahvalio Estoniji na saradnji i političkoj i ekspertskoj podršci u oblasti evropske integracije podsjetivši da je Estonije prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između CG i EU, novembra 2007.

“Ministar je prenio očekivanje da će Estonija podržati crnogorske napore u održanju dobre dinamike napredovanja prema članstvu”, navodi se u saopštenju.

Mikser je pozdravio ostvarene rezultate istakavši da je Crna Gora napravila značajan iskorak u usvajanju i sprovođenju evropskih politika i vrijednosti tokom pet godina vođenja pristupnih pregovora, te da su vidljive pozitivne promjene u mnogim oblastima.
Estonija će, dodao je, nastaviti da pruža svu potrebnu podršku Crnoj Gori u ispunjavanju uslova za članstvo, i posebno naglasio spremnost te države da, tokom predsjedavanja EU u drugoj polovini godine, kroz sazivanje konferencija za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja, doprinese daljem napredovanju Crne Gore prema punopravnom članstvu.

“Na toj liniji, sagovornici su razmijenili mišljenje o unapređenju saradnje u više oblasti pravne tekovine saglasivši se o potrebi njenog intenziviranja kroz korištenje tvining i tajeks programa podrške”, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *