Đokajev opus značajan kulturni kapital

Povodom smrti slikara i grafičara Ðeljoša Ðokaja, ministar kulture Pavle Goranović uputio je porodici telegram saučešća u kojem je naveo da je Ðokaj jedan od najistaknutijih umjetnika sa ovih prostora, autor izražajnog senzibiliteta, čije djelo čini čast crnogorskoj, ali i albanskoj, italijanskoj i njemačkoj kulturnoj sceni.

Đokaj je, prije dva dana, umro u Minhenu. Rođen je 1933. godine u selu Milješ, Akademiju likovnih umjetnosti je završio u Beogradu. Predavao je na Cetinju i u Prištini, a od 1968. živio u Rimu, gdje se proslavio naročito svojim grafikama. Posljednjih decenija živio je u Augsburgu.
Đeljošaj je dobitnik velikog broja prestižnih nagrada i priznanja. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade i zvanja istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

“Ðokaj je na pravi način prezentovao našu umjetnost i posebnosti naših prostora, o čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja, ali i status Istaknuti kulturni stvaralac. O njegovom djelu govori vrijedan opus u umjetničkim kolekcijama širom svijeta, koji ostaje kao svojevrstan trag vremena i značajan kulturni kapital”, naveo je Goranović u telegramu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *