Doniranje organa samo uz dozvolu pacijenta ili porodice

Tek usvojeni Zakon o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja nije se počeo ni primjenjivati, a već je izazvao nedoumice u javnosti o etičnosti i volji potencijalnih donora. Zakon je, međutim, jasan – niko bez predhodne saglasnosti donora ili njegove porodice nakon smrti ne može uzeti organ. Izjava da će neko donirati organ nakon svoje smrti može biti opozvana u svakom trenutku.
Kako je za Televiziju Crne Gore rekla doktorka u Kliničkom Centru KCCG Marina Ratković, Zakon ne znači da ljekari očekuju od svakog pacijenta da bude donor organa, niti da žurimo kod izabranog i potpisujemo da li ćemo ili nećemo to biti.

Ako neko potpiše, u svakom trenutku može biti opozvana izjava da će donirati organ nakon smrti.

“Ukoliko pacijent za života nije uzeo karticu, ili je uzeo pa je promijenio mišljenje – takvoga pacijenta, niti njegovu porodicu ne smijemo pitati da uzmemo organ. Znači, ne hrlimo i ne uzimamo organe svim pacijentima koji dođu u situaciju da su vitalno ugroženi, odnosno da imaju moždanu smrt”, kazala je Ratković.

Naš Zakon gotovo je identičan sa zakonima 12 zemalja Evropske unije EU i uslov je da postanemo članica Eurotransplanta. U njemu ni ministar zdravlja Budimir Šegrt ne vidi ništa loše.

“Bilo kakva vrsta nesporazuma zatvara varta za mogućnost transplantacije. Sa druge strane, velika je svijest o potrebi da se to radi jer transplantacije spašavaju živote”, izjavio je Šegrt za Televiziju Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *