Evropskoj uniji fali samo Zapadni Balkan

Evropska unija (EU) slobodnija je i naprednija nego ranije i pažljivo odgovara na nove globalne sigurnosne izazove, rekao je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, i ocijenio da je Zapadni Balkan dio koji nedostaje EU.

Pejović je naveo da se stupnjem na snagu Rimskih ugovora 1. januara 1958. godine, nakon ratifikacije u svim parlamentima tadašnjih članica, Evropa našla na novom kolosijeku.

“Od vizionarske ideje o jedinstvenom tržištu do istorijske činjenice, od ekonomske zajednice, tokom prethodnih 60 godina, Unija je izrasla u zajednicu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima – slobodi, demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i jednakosti”, rekao je Pejović na konferenciji.

On je na konferenciji, povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, koju organizuje Ministarstvo evropskih poslova u saradnji s Ambasadom Italije i Delegacijom EU, kazao da ono što je nekad bio san arhitekata evropskog projekta, danas je realnost – mir među narodima, finansijska stabilnost, slobodno kretanje ljudi i roba i strukturni evropski fondovi za razvojne projekte.

“Tako EU, kojoj i mi svi na Zapadnom Balkanu težimo, je zajednica u kojoj su građani Unije, kao i njihova prava zaštićeni, u kojoj je roming gotovo potpuno nestao, u kojoj se slobodno putuje, uz sve jeftinije putne karte, ali i u kojoj se jednako slobodno živi, radi i studira tamo gdje želite”, saopštio je Pejović.

Prema njegovim riječima, udružene, prvo u zajednice, a potom u Uniju, države članice su osigurale više od 60 godina mira na svojoj teritoriji, osnažile demokratiju i stabilnost na kontinentu i, kroz ekonomski napredak, unaprijedile životni standard svojih građana.

Pejović je ocijenio da je Unija danas sigurnija, bez straha od novog rata između članica, sprema se i pažljivo odgovara na nove globalne sigurnosne izazove kao što su međunarodni terorizam, hibridni rat i asimetrični konflikti.

“To je Unija koja je bolja, slobodnija, naprednija i bogatija nego ikad prije”, smatra Pejović, navodeći da se nakon više od šest decenija razvoja, EU posljednjih godina suočava s nizom kriza.

Prema njegovim riječima, rastući evroskepticizam u državama članicama, uspon populističkih i desničarskih partija, nizak nivo ekonomskog rasta, i institucionalna neefikasnost u sprovođenju evropskih standarda i vrijednosti ozbiljno su uzdrmali više decenija građenu arhitekturu Evrope.

Prvi zamjenik generalnog direktora za EU u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, Karlo Lo Kašo, kazao je da je mjesto Crne Gore u EU.

On je ocijenio da je Crna Gora od obnove nezavisnosti ostvarila zadivljujući napredak, u potpunosti se uključujući u međunarodnu zajednicu i doprinoseći očuvanju mira i stabilnosti.

Kašo je podsjetio na izjavu izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini, koja je naglasila da su vrata Unije otvorena za Crnu Goru, i podstakla zemlju da nastavi sa reformam uporedo sa politikom dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.
“Riječ je o važnoj stavci jer smo uvjereni da je čitav prostor Zapadnog Balkana ima zajedničku sudbinu, a to je unutar evropskih institucija i porodice evropskih zemalja”, saopštio je Kašo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *