Finale Londona: Povratak kralja ili Endi Marej?

Prvi put u istoriji tenisa dvojica najboljih igrača svijeta će u posljednjem meču sezone odlučiti ko će biti prvi na kraju godine.

Novak Đoković i Endi Marej sastaju se u finalu završnog turnira u Londonu što će biti njihov 35. okršaj i četvrti u 2016. godini.

Srpski teniser je dominantan u ovom rivalstvu, vodi sa 24-10, a ništa drugačije nije ni ove godine, iako ga je Marej pre dve nedelje pretekao na ATP listi.

Od četiri okršaja ove godine Đoković je dobio tri protiv škotskog igrača i pokušaće da popravi skor protiv momka sa kojim je odrastao.

Srpski teniser imao je turbulentnu 2016. godinu, a sada ima idealnu priliku da je okonča u velikom stilu. Ove godine Đoković je napokon stigao do Rolan Garosa, a u isto vrijeme je postao prvi igrač u istoriji koji je osvojio četiri vezana Gren slema na tri različite podloge i prvi koji u isto vrijeme drži sva četiri Gren slema i završni Masters.

Ipak, poslije titule u Parizu došlo je do očekivanog opuštanja, što je Marej iskoristio i odličnom serijom rezultata stigao je do prve pozicije. Novak sada ima priliku da osvoji završni turnir peti put u nizu i šesti put u karijeri. Biće to Novakovo 95. ATP finale u karijeri u pokušaju da osvoji 67. titulu.

Nije srpski teniser blistao na startu u Londonu, ali je igrao sve bolje što je turnir odmicao, a u polufinalu protiv Nišikorija je podsjetio na vanzemaljski tenis sa početka godine.

“Dvojica nas je na terenu, hajde da počnemo od toga. Hajde da pokušamo da uživamo u tom sjajnom meču koji ćemo igrati jedan protiv drugog. Nije se to dešavalo mnogo puta u istoriji tenisa. Nikad? Eto, privilegovan sam i čast mi je što ću biti dio istorije zajedno sa Endijem. To je najveći meč koji ćemo odigrati jedan protiv drugog”, rekao je Đoković poslije blistavog izdanja protiv Nišikorija.

Sa druge strane, Endi Marej je imao izuzetno naporan turnir u Londonu, a u polufinalu je tek posle tri i po sata pobijedio Miloša Raonića. Ipak, Marej je u velikoj seriji pobjeda i sigurno će imati dovoljno snage i samopouzdanja i za finalni meč.

„Meč je fizički i mentalno bio težak. Moje tijelo je utučeno. Danas je posljednji dan sezone. Daću sve od sebe, nadam se da će to biti dovoljno“, rekao je Marej poslije meča sa Raonićem.

Finalni meč počinje u 19 časova po srednjeevropskom vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *