“Francuska diskriminiše ruske navijače”

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas pozvalo ambasadora Francuske u Moskvi Žan-Morisa Ripera na razgovor i uložilo mu protest zbog hapšenja ruskih navijača tokom Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj, upozorivši ga na pogoršanje francusko-ruskih odnosa.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je ambasadoru rečeno da bi “podsticanje antiruskih osjećanja povodom učešća ruskog tima na Evropskom fudbalskom prvenstvu moglo znatno da pogorša francusko-ruske odnose”.
U saopštenu se dodaje da je ambasadoru predata protestna nota zbog sinoćnog hapšenja grupe ruskih navijača koji su autobusom krenuli iz Marseja za Lil.

Rusko ministarstvo je ukazalo na “diskriminatorsku i neselektivnu prirodu mjera preduzetih prema ruskim državljanima”, navodi se u saopštenju i dodaje da su 43 osobe, uključujći tri vozača, zadržane u pritvoru 48 sati u okviru istrage o nasilju povodom utakmice Engleska-Rusija u Marseju u subotu.

“Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je francuske vlasti da pridaju ozbiljnu pažnju toj situaciji i da riješe pitanje uhapšenih ruskih građana što je prije moguće, u skladu sa pravnim normama i na civilizovan način”, dodaj se u saopštenju ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas kao “apsolutno nedopustivo” osudio hapšenje četrdesetak ruskih navijača poslije sukoba u Marseju prošlog vikenda.
Juče su privedena 43 ruska navijača poslije kontrole 170 kilometara od Marseja gdje su noćili poslije meča Engleska-Rusija. Oni su se spremali da krenu za Lil, na sjeveru Francuske, gdje je Rusija danas igrala drugi meč na Evropskom prvenstvu, protiv Slovačke. Pušteno je 11 navijača, a ostali su u pritvoru.
Rusija je meč sa Slovačkom danas izgubila sa 2:1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *