Franeta: Omladina treba da kreira sopstvenu politiku

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sjutra će se izjasniti o amandmanima poslanika Andrije Popovića na Predlog zakona o mladima. 

Predsjednik te organizacije Slobodan Franeta, koji je ove godine proglašen za najboljeg studenta u Evropi, je u razgovoru za Antenu M, rekao da je donošenje Zakona o mladima značajno. Navodi, međutim, da su izmjene neophodne.

Kada je posrijedi predlog Zakona, smatra da postoje dva problema.

“Prvi je taj što omladina nije bila uključena makar, kada je posrijedi davanje predloga u tom Zakonu. Omladina je ostala veoma pasivna iako je to Zakon koji se nje tiče. ” istakao je Franeta.

Drugi problem je, dodaje on, to što je stvorena prilika da Vlada dobije monopol nad omladinskim organizacijama. To bi, navodi Franeta, značajno otežalo razvoj omladinskog aktivizma u Crnoj Gori.

“Čini mi se da omladina ne bi trebalo da dopusti drugima da kreiraju njihovu politiku i njihova djelovanja. To mora biti proizvod onih koji su aktuelni, aktivni i onih koji mogu da odlučuju, prvenstveno u svoje ime, a onda i u ime ostalih. Mislim da je ovdje vrlo bitno staviti prostor mladim ljudima da definišu svoje ciljeve, svoju politiku, kao i svoja kretanja u okviru budućeg Zakona o mladima. ” zaključio je Franeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *