GA: “Smiriti tenzije u ‘slučaju Medojević'”

Građanska alijansa (GA) pozvala je na smirivanje tenzija i odgovorno sprovođenje političkih ciljeva i programa svih aktera u Skupštini u “slučaju Medojević”.

“Poštovanje zakona i nezavisnost institucija je ključna u svakom demokratskom društvu i za jedno društvo je esencijalno da se, koliko god bile sukobljene, sve strane pridržavaju navedenih postulata. Ono što doprinosi napetosti je ponašanje Specijalnog državnog tužilaštva, koje je više fokusirano na `sačinjavanje kriminalnog plana` da se opere par destina hiljada eura iz legalnog građevinskog posla, nego na višemilionske rupe u budžetu nastale štetnim djelovanjem državnih službenika i prijatelja i srodnika ljudi na vlasti u slučajevima `Limenka`, `Solana`, `Kamp Zlatica`, `KAP`… pa sve do činjenice da predsjednik Skupštine daje sporna i svjedočenja koja su logički neodrživa u slučaju `Ramada`”, navodi se u saopštenju GA.

Kako su kazali, bez namjere da licitiraju i upoređuju, valja ukazati na stvari i ponašanje koje ne doprinosi smirivanju tenzija i stoga apeluju da se nepromišljenim potezima ne dižu ionako uzavrele tenzije, koje su već dovele do militarističke retorike.

“U danima kada je skupštinska atmosfera napeta do ključanja, kada socioekonomski problemi mogu samo da pogoršaju tu situaciju, pozivamo međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u proces, i ohladi glave akterima, kako bi građani mogli da se fokusiraju na druga pitanja od životnog značaja. Vrhovni držvani tuzilac, čiji profesionalni ugled nijesu uspjeli da ukaljaju oni kojima ne odgovara efikasno tužilaštvo, ovoga puta ima sužen prostor i od njega se očekuje da uputi obavezujuće Upustvo za postupanje, koje ne bi remetilo sudski proces, ali bi dovelo do snižavanja tenzija”, saopštili su iz Građanska alijansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *