Goranović u kući Ivezaja: Rijedak primjer istorijskog blaga

Ministar kulture Pavle Goranović posjetio je Shtjefana Ivezaja, koji u u svojoj kući u Tuzima čuva veliki broj autentičnih muzejskih predmeta.
Shtjefan Ivezaj je ministru Goranoviću predstavio autentične nacionalne nošnje, oružje, posuđe, alate i oruđe, muzičke instrumente, poštanske markice, knjige, dokumenta i brojne druge eksponate.

Kako je istakao, dugo se profesionalno bavio fotografijom, pa u njegovoj kući posebno mjesto zauzima i bogata kolekcija foto-aparata.
Shtjefan Ivezaj je svoj dom, u kojem čuva različite predmete koje sakuplja već duži niz godina, pretvorio u jednu vrstu muzeja, ali i fototeku, biblioteku i filateliju, otvorene za posjetioce tokom cijele godine.

Njegov dom je, kako je kazao, do sada posjetio veliki broj turista, ali i zvaničnika iz nekoliko različitih država.

“Ovo je rijedak primjer, ne samo na našim prostorima, nego i šire da se na ovakav način jedan čovjek posveti istorijskom blagu i baštini svoga naroda i svoga kraja”, istakao je Goranović nakon obilaska.

Naveo je i da je ovo posebna obaveza i za Ministarstvo kulture da “pomogne entuzijazam i posebne napore gospodina Ivezaja, koji sa svojom suprugom afirmiše tradiciju svoga naroda i na taj način doprinosi da ona bude prezentovana svijetu na pravi način”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *