Gradsko pozorište na festivalu “Mini poletje 2016” u Ljubljani

Gradsko pozorište Podgorica nastupiće na festivalu “Mini poletje 2016” koji se održava u Ljubljani. Podgoričko pozorište će nastupiti sa predstavom “Bajka o ribaru i ribici” čije je igranje zakazano za nedjelju, 21. avgust, Dvorana Bernard-Marie Holtes u 18 sati.

Mini ljetnji festival u organizaciji MINI Teatra je međunarodni ljetnji festival lutaka i pozorišta. Održava se od 1999. godine u Ljubljani svake nedjelje od početka do kraja ljeta.
Tokom godina, festival je stekao veliki međunarodni ugled, uz pozitivne kritike od stručne javnosti i izuzetno veliki broj gledalaca svih uzrasta. Različiti jezici, različite tehnike i različiti pristup umjetnosti postavili su međunarodni festival “Mini poletje” među događaje koji doprinose bogatijem kulturnom pejzažu Ljubljane i Slovenije.

Komad “Bajka o ribaru i ribici” je premijerno izveden 5. juna 2015.godine na lutkarskoj sceni za djecu, a do sada je osvojio ukupno četiri priznanja, tri na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (reditelj Jevgeni Ibragimov osvojio je nagradu za najbolju režiju, Nikolaj Joakimov donio je Pozorištu nagradu za najbolju originalnu muziku, dok je ansambl Gradskog pozorišta ponosni dobitnik Nagrade za kolektivnu igru), a na 18. Medjunarodnom festivalu „Zlatna iskra“, glumac Sejfo Seferović dobio je nagradu na najbolje glumačko ostvarenje.
U predstavi igraju:

Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović , Davor Dragojević, Anđelija Rondović.
„Bajka o ribaru i ribici“ je jedna od najpoznatijih epskih pjesama za djecu najvećeg ruskog pjesnika Aleksandra S. Puškina. Osim u književnoj formi, obrađivana je kao animirani film, igrani film i kao lutkarska predstava. Predstava u režiji Evgenija Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta pozorište lutaka. Podsjeća na egzotičnu sliku Rusije, kao sa srednjovjekovne ikone, iz vremena careva i velikih pijesnika, ali i domovine prelijepih narodnih bajki, na koju se oslanja i sam Puškin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *