Grip uzeo još tri života

Sezona respiratornih infekcija na izmaku je, ali svinjski grip se ne predaje. Naime, virus tipa AH1N1 još je prisutan u Crnoj Gori, a tokom ove sedmice usmrtio je još tri osobe.
Virus gripa tipa AH1N1, u narodu poznatog kao svinjski grip, odnio je još tri života u Crnoj Gori tokom protekle nedjelje, dok je od ovog virusa od početka godine u našoj zemlji preminulo ukupno osam osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Kako u ovoj instituciji ističu, tri prijave smrti od influence tipa A pristigle su juče u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, a radi se o pacijentima hroničnim bolesnicima starosti 55, 57 i 60 godina, koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore.
“Dva pacijenta nijesu vakcinisana protiv gripa, dok je na prijavi smrti za trećeg pacijenta navedeno da ne postoji podatak o vakcinaciji. U sezoni nadzora nad gripom za 2015/16. godinu u Crnoj Gori je do 19. aprila registrovano osam smrtnih slučajeva”, navode u IJZ.
Ipak, prema navodima IJZ, u odnosu na prethodnu sedmicu u Crnoj Gori se bilježi pad broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.
“Registrovano je 130 oboljelih lica, sa incidencijom 21/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom, zaključno sa 17. aprilom 2016. godine potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A i antigena virusa gripa tipa B kod 211 pacijenata. Suptipizacijom je u cirkulaciji dokazano prisustvo virusa gripa tipa A(H1N1pdm09), tipa A(H3N2) i tipa B”, saopštili su iz IJZ.
U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, sugeriše se građanstvu da ograniči posjete hospitalizovanim bolesnicima”, ističu u IJZ.

Najefektivnija prevencija protiv gripa je vakcinacija

U IJZ napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.
“Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju. Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih Kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost”, napominju u IJZ.
Iako je Crna Gora zemlja sa najmanjim brojem stanovnika u regionu, ona trenutno prednjači po broju smrtnih slučajeva od influence virusa AH1N1. Naime, od početka godine, svinjski grip je u Hrvatskoj odnio sedam života, dok je u Srbiji preminulo osam, a u Bosni i Hercegovini pet pacijenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *