Hiljade fanova se oprašta od Alija

Posljednji oproštaj od legende boksa i jednog od sportista koji je obilježio 20. vijek Muhameda Alija, koji je preminuo je u 74. godini, počinje danas klanjanjem dženaze u Luivilu.
Ali je rođen u Luivilu u kojem teku pripreme za najvažniji događaj u istoriji grada. Na velikom broju mjesta su položeni vijenci ispod tabli na kojoj je ispisana biografija ovog velikog sportiste. Pored cvijeća tu su i bokserske rukavice.

Veliki broj fanova već je pristigao u rodni grad legende boksa. Dženaza-namaz Aliju biće klanjana danas u 12 sati po lokalnom vremenu u Luivilu u kojem živi oko 600.000 stanovnika.
Očekuje se da će dženazi prisustvovati blizu 15.000 vjernika među kojima i predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogana.

Dženazu će predvoditi imam Zaid Šakir koji je za Anadoliju kazao da je Alijevom smrću islamski svijet izgubio veliku vrijednost. Prema njegovim riječima, Ali je uspostavljao sklad među različitim vjerskim zajednicama.
Šakir je poručio da je on bio inspiracija za mnoge širom svijeta i da je to uglavnom povod što su ljudi iz cijelog svijeta danas u Luivilu da se oproste od njega.
Posljednji oproštaj od Alija nastavlja se sutra u Centru “KFC Yum!”. Očekuje se da će tamo biti prisutni predstavnici svih religija. Govore će održati bivši američki predsjednik Bil Clinton, glumac Vil Smit koji je glumio Alija u filmu snimljenom 2001. godine, komičar Bili Kristal i sportski voditelj Brajan Gambel.
Ali će biti sahranjen sjutra na groblju Kejv Hil.

Portparol porodice Ali, Bob Gannel je kazao je konferenciji za novinare da su dijelili besplatne karte za komemoraciju u Centru “KFC Yum!” te da su nestale u veoma kratkom vremenskom roku.
Neki od njih su, istakao je, nakon što su ih dobili besplatno, karte prodavali na internetu.
Meksikanac Lorenco Fernandez jedan je od mnogih koji su odali poštu velikom čovjeku.

“Ne znam šta da kažem, ne nalazim riječi. Ali je bio najveći bokser. Vijest o njegovoj smrti me je mnogo rastužila”, poručio je Fernandez.

Među prisutnima je bila i Ilejn Gruver sa kćerkom i unucima.

“Ali je bio malo stariji od mene. Mnogo godina je bolestan. Suprug i ja smo ga pratili kroz karijeru. Ponosna sam na njega”, poručila je Gruver.

Od danas će bivša West 33 ulica u Njujorku nositi ime po slavnom bokseru.
Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitalizovan zbog respiratornih problema preminuo je u bolnici u Feniks.

Od početaka karijere pokazivao je veliki talenat za boks. Praktikovao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.
U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Prvu borbu za prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona.
Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 nokautom. Američki bokser Kasius Marselus Klej je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhamed Ali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *