I Evertonovi navijači pjevali himnu Liverpula

Više hiljada građana okupilo se sinoć u centru Liverpula kako bi obilježili završetak istrage o incidentu na stadionu Hilsboro 1989. godine. Prije 27 godina na meču polufinala FA Kupa između Liverpula i Notingem Foresta poginulo je 96 navijača crvenih, a sud u Voringtonu je odlučio da su policijski propusti i greške doveli do katastrofe.
Lokalne vlasti organizovale su sinoć komemoraciju koja je sinoć okupila navijače Liverpula ali i Evertona, koji su na kraju događaja zajedno otpjevali čuvenu himnu tima sa Enfilda “You’ll never walk alone”.
Tokom večeri gradonačelnik Liverpula Džo Anderson i familije žrtava govorili su o nesreći, ali i svemu što se događalo tokom istrage u proteklih 27 godina.
Policija je kobnog 15. aprila 1989. otvorila kapije Hilsboroa da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.
Originalna presuda o iznenadnoj smrti poništena je 2012. godine i naređena je nova istraga poslije višegodišnje kampanje porodica žrtava.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *