Imenovani savjetnici Ivana Brajovića

Glavna savjetnica i šefica kabineta predsjednika Skupštine Ivana Brajovića biće Tatjana Krivokapić.

Administrativni odbor imenovao je danas Perišu Kastratovića, Anu Miljanić, Anu Radonjić i Bojanu Dabović za savjetnike Brajovića. Članovi Odbora na sjednici, kojoj nijesu prisustvovali predstavnici opozicije, usvojili su rješenje o zaradama poslanika koji profesionalno obavljaju tu funkciju, premijera i članova Vlade.

Odbor je donio rješenje za zaradu 63 poslanika koji profesionalno obavlju tu funkciju. Donijeta su rješenja i o razlici u zaradi za sedam poslanika.

Poslanica Demokratske partije socijalista, (DPS), Marta Šćepanović, rekla je da je bojkot parlamenta legitimno pravo opozicije, ali ukoliko je učinkovito i nije selektivno.

“Parlament je lažni kad to odgovara, a legitiman je kad Administrativni odbor i poslanici DPS-a, čije mandate smatraju nelegitmnim, treba da donesu rješenja o zaradi – onda je ova Skupština i Administrativni odbor legitiman kao i naši manadati”, rekla je Šćepanović.

Odbor je donio rješenja o prestanku prava na zaradu zbog prestanke funkcije poslanika prethodnog saziva Skupštine.

Zahtjevi 38 poslanika za ostvarivanje prava na naknadu godnu nakon prestanka poslaničke funkcije su usvojeni. Zahtjevi Jelisave Kalezić, Ljerke Dragičević i Radovana Asanovića nijesu usvojeni, jer su oni ostvarili uslov za starosnu penziju.

Donijeta su rješenja o prestanku zarada predsjednika i članova prethodne Vlade, kao i rješenja o zaradama za predsejdnika i članove 41. Vlade.

Aministrativni odbor konstatovao je da će Skupština imati 14 stalnih odbora i Komisiju za praćenje postupaka privatizacije.

Predsjednik Odbora, Ljuiđ Škrelja, rekao je da je predsjednicima poslaničkim klubovima i predsjednicima partija i koalicija koji nijesu formirali klubove, uputio poziv da predlože kandidate za predsjednika i članova stalnih odbora Skupštine.

Škrelja je kazao da su do početka sjednice stigli predlozi većine konstituenata novog saziva Skupštine.

“Na sjednici Kolegijuma odlučili smo da ostavimo mogućnost da opozicija u određenim vremenskom roku ozbiljno shvati novi saziv Skupštine i predloži kandidate za članstvo u odborima, jer smo zainteresovani da parlament funkcioniše u punom kapacitetu”, naveo je Škrelja.

On je saopštio da će najkasnije do srijede biti kompletirana radna tijela Skupštine.

Poslanik DPS-a, Milorad Vuletić, kazao je da nije sporno da predstavnici opozicije ne učestvuju u radu parlamenta i da ostvare pravo na lične dohotke.

“Ali nemaju pravo da ne kandiduju predstavnike u radim tijelima Skupštine. Da li će oni učestvovati u radu i kada će se priključiti zajedničkim aktivnostima, to je njihovo pravo. Mislim da nemaju legitimitet da ne predlože svoje kandidate za popunu radnih tijela”, ocijenio je Vuletić.

Škrelja je rekao da će Administrativni odbor koristiti uporednu praksu regiona o ponašanju poslanika kada je u pitanju, dolazak, odlazaak i prisustvovanje sjednicama i ono što čini radni odnos.

“Za sada ostavljamo mogućnost i pozivamo konstituenete Skupštine da dostave predloge i pomogu državu da radi kako dolakiju modernim državama koje streme da budu u društvu modernih demokratskih država”, naveo je Škrelja.

Odbor je donio rješenje i o pravu na zaradu i specijalni dodatak za Vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *