Ivančević: “Budvanizacija”- ime za potpuni raspad sistema

Mora se napraviti evidencija svega što je Budvu dovelo do tužne činjenice da je pojam „budvanizacija“ postao ime za potpuni raspad sistema, haos u upravljanju i uništavanje razvojnih potencijala, izjavio je nosilac liste “Cdu i građani – Volimo Budvu!”, Dragan Purka Ivančević.
Umjesto u smislu prijestonice i metropole našeg turizma, ističe Ivančević, Budva je postala grad koji se pominje u najgorem mogućem kontekstu.

-Budvanizacijom se, dakle, smatra korupcija, građevinska razuzdanost, urbanistički haos, kič i neukus, nepoštovanje i degradacija bogate kulturne baštine i mnoge druge ružne i pogrešne stvari”, kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, Budva nije iskoristila mogućnost koju joj je pružio geografski položaj, istorija grada i bogato kulturno nasljeđe.

“Ne postoji sličan primjer uništavanja grada, prirodnog ambijenta, specifičnog karaktera primorskog naselja i njegovih žitelja, njegove kulturne baštine, kao što je to slučaj sa Budvom”, ističe Ivančević i pita se zbog čega sve to.

Odgovor je, kaže on, jednostavan i očigledan.

“Samo ga treba glasno izgovoriti: riječ je o organizovanom kriminalu. Tu činjenicu već potvrđuju pravosudne institucije. Dosadašnja politička elita nije poštovala nikakav plan razvoja i rukovodila se isključivo ličnim interesima. Građevinski i urbanistički haos, koji svoju pozadinu ima u visokoj korupciji, doveli su do toga da se u Budvi grade najrazličitiji tipovi objekata koji ne pripadaju nijednoj arhitekturi, akamoli specifičnom i autentičnom primorskom stilu gradnje. Kada bi nepoznatog čovjeka doveli do Budve vezanih očiju i na samo pedeset metara od obale dozvolili da pogleda đe je doveden, on ne bi mogao prepoznati da se nalazi u gradu na moru”, ističe on.

Kako kaže, nikakve norme nijesu poštovane, što je dovelo to toga da sličan primjer na obali nije moguće vidjeti od Crne Gore do Španije.

“Umjesto da postane metropola elitnog turizma, Budva je zapravo najveće turističko vašarište regiona. Budva je danas na raskrsnici. Jasno je kojim putem treba ići, ako mislimo da napravimo otklon od dosadašnje štetne i rušilačke prakse. Za to je potrebna volja, znanje, politička odlučnost i hrabrost. Naša izborna lista “Volimo Budvu!” će ponuditi građanima Budve jasan i konkretan plan mjera i djelotvorni program za izlazak iz krize. Spremni smo i odlučni da sprovedemo moralnu, kadrovsku, političku i ekonomsku obnovu našeg grada i naše opštine u cjelini”, zaključio je Ivančević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *