Izložba umjetnika iz Slovenije

Samostalna izložba Stana Jagodiča „Varijacije fotografije (1969–1980)“ biće otvorena u srijedu, 26. Oktobra, u 20 sati u Ateljeu Dado.

Stane Jagodič jedan je od najprepoznatljivijih i priznatih likovnih umjetnika Slovenije koji više od pedeset godina stvara služeći se različitim medijima. Izložba pod nazivom Varijacije fotografije (1969–1980) predstavlja pregled njegovih heterogenih fotografskih tehnika i njihovih kreativnih varijacija, kao što su fotomontaža, foto-kolaž i foto-performans. Na izložbi će biti prikazan izbor najznačajnijih radova iz njegovog opsežnog opusa koji karakterišu umjetnikove aktivnosti u proširenom polju umjetničke fotografije, jednom od najsnažnijih aspekata njegovog djela.

U periodu između 1969. i 1980. godine, Jagodič je stvorio niz djela u kojima istražuje i ispituje mogućnosti fotografije kao medija u području likovne umjetnosti. Uprkos njegovom naizgled formalističkom pristupu, njegovi radovi iz ovog perioda zasnovani su na čvrstoj idejnoj osnovi, odražavajući duh vremena i mjesta.
Stane Jagodič (1943) aktivno se bavi različitim granama likovne umjetnosti od sredine šezdesetih godina. Kroz svoje djelo, koje se kontinuirano razvijalo i raslo, usvojio je nekoliko različitih sredstava umjetničke produkcije koristeći različite medije poput fotografije, slikarstva, grafike, karikature, performansa, asamblaža i instalacije. Jagodič se bavi fotografijom i nekima od njenih kreativnih derivata poput fotomontaže i foto-kolaža od 1967. godine. Bio je suosnivač i idejni vođa Grupe Junij.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra. Ulaz slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *