Liberali predlažu da 9. maj i 15. novembar budu državni praznici

Liberalna partija predložila je izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima kojima bi se kao državni praznici, osim Dana nezavisnosti 21. maja i Dana državnosti, 13. jula, utvrdili i 9. maj kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom ali i 15. novembar Dan ZAVNO, Zemaljskog antifašističkog vijeća Crne Gore.
“Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom na to da označava prelomni trenutak u kom je i definisan budući izgled i put slobodne Evrope, taj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope”, kazali su iz LPCG.

Iz te stranke su podsjetili da države članice i kandidati za članstvo u EU obilježavaju 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je, na taj dan 1950. godine, započet proces evropskih integracija, kao najveće dostignuće evropskih naroda u težnji ka sreći i slobodi.

Iz LP su dodali da je veoma bitan datum i onaj kada je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke, a to se desilo na zasjedanju narodnih predstavnika, održanom 15. i 16. novembra 1943. godine, u Kolašinu.

“Kasnije taj organ prerasta u Crnogorsku antifašističku skupštinu narodnog oslobođenja i donosi odluke kojima je izvršeno konstituisanje vlasti u Crnoj Gori kao federalnoj jedinici jugoslovenske državne zajednice. Na osnovu tih odluka okončan je proces uspostavljanja i povratak crnogorske državnosti koja je izgubljena 1918. Na taj način postavljen je i temelj za ono što smo zaokružili u maju 2006. godine kao suverenu državu”, naglašavaju Liberali.

Oni su istakli da se prijedlogom zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima uvode dva velika datuma.

“U periodu Drugog svjetskog rata, 9. maja, Crna Gora je bila na pobjedničkoj strani, a 15. novembra je otpočeo proces povraćaja državnosti Crne Gore kao i uspostavljanja parlamentarizma u Crnoj Gori”, saopštili su iz Liberalne partije, te dodali da se bi se dopunom Zakona o državnim i drugim praznicima kompletiralo obilježavanje istih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *