Ljumović i Verlaht razmatrali saradnju Crne Gore i Flandrije

Ministar kulture Janko ljumović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Flandrije Koen Verlaht razmatrali su mogućnosti saradnje dvije zemlje a posebna pažnja posvećena je potencijalima u oblasti arheologije pri čemu su predstavljeni neki od projekata Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture na sastanku je bilo riječi o mogućnostima za saradnju između Ministarstva kulture i relevantnih institucija u Flandriji, razmjenu eksperata i projekata, posebno na polju kreativnih industrija.

“Generalni sekretar Verlaht je ministra Ljumovića i njegove saradnike upoznao sa strukturom i podjelom vlasti u Belgiji, ističući da su pojedini resori, među kojima je i kultura, u autonomnoj nadležnosti regionalne vlasti, te da su otvoreni za direktnu saradnju sa srodnim institucijama u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Kako se dodaje u saopštenju “Ljumović je ukazao na moguća polja saradnje između dvije države, istučući važnost međunarodne saradnje sa svim relevantnim partnerima. Posebna pažnja posvećena je potencijalima za saradnju u oblasti arheologije pri čemu su predstavljeni neki od projekata Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore”.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Aleksandar Dajković i pomoćnica direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Maja Jabučanin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *