Medojević: Pokrenuti istragu o garanciji za hotel As i ugovore o autoputu

Specijalno državno tužilaštvo trebalo bi da pokrene istragu o Vladinom prihvatanju falsifikovane bankarske garancije za hotel As, kao i potpisivanju štetnog ugovora o izgradnji dijela autoputa, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.

On smatra da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić prava adresa za pokretanje istrage o tome kako je Vlada prihvatila falsifikovanu bankarsku garanciju za obezbjeđenje investicija za bivši hotel As u Perazića Dolu, ali i kako je potpisala štetni ugovor o izgradnji dijela autoputa i za kredit sa kineskom Exim bankom, prenosi agencija Mina.

“Nakon priznanja premijera Mila Đukanovića da njegova Vlada nema dovoljno kompetentnosti da provjerava bankarske garancije, što je nezabilježen slučaj u svijetu, otvara se pitanje u kojim sve sličnim privatizacionim aranžmanima je i koliko oštećena država Crna Gora i njen interes, kada su ga branili nesposobni, nestručni i korupciji skloni premijeri i ministri”, naveo je Medojević.

On je kazao da je Katniću sigurno poznat drevni pravni princip da neznanje ne oslobađa krivice, pa bi prema tome morao da pokrene hitne istrage protiv nekompetentnih i korupciji sklonih državnih funkcionera, koji su u ime države sklapali veoma vrijedne ugovore.

“Ti ugovori zbog neznanja ili korupcije proizvode ili mogu proizvesti ogromne i nenadoknadive štete po vitalne ekonomske interese države Crne Gore”, smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, nemoguć je i u stvarnoj praksi krajnje neubjedljiv iskaz Đukanovića da se radi o nekompetentnosti, jer je postupak provjere validnosti bankarske garancije toliko jednostavan pravni postupak, koji mogu obaviti pripravnici u svakoj banci i Vladi.

“Tekst bankarske garancije je standardizovan i može se naći u udžbenicima finansijskog prava i bankarskog poslovanja, kao i tekst akreditiva, konosmana i drugih uobičajenih formi dokumenata za međunarodno poslovanje”, naveo je Medojević.

On smatra da je vjerovatnije da je stvarni vlasnik i kupac bivšeg hotela As neko iz vrha režima, koji takođe uključen u tu prevaru i koji je svjesno prihvatio falsifikovanu bankarsku garanciju.

“Mnogo veće štete, koje mogu ugroziti suverenost i teritorijalni integritet države i ugroziti stabilnost budžeta i javnih finansija, predstavljaju ugovori o izgradnji dijela autoputa i kredit sa kineskom bankom Exim”, kazao je Medojević.

On je pitao ko je prihvatio jurisdikciju suda u Pekingu, ugovor u američkim dolarima, odustajanje od suverenosti nad teritorijom i državnom pokretnom i nepokretnom imovinom i da li se iza toga kriju i korupcionaški motivi i interesi ili je samo u pitanju nekompetentnost premijera i njegovih ministara.

“Crna Gora treba hitne smjene nestručnog režima koji nanosi ogromne štete državi i onemogućava bilo kakav ekonomski oporavak i perspektivu za normalan život generacija koje dolaze”, poručio je Medojević.

CdM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *