Ministarstvo: Poziv za podršku klasterima

Ministarstvo ekonomije raspisalo je poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori. Raspoloživi budžet za podršku klasterima, kako je saopšteno, iznosiće 100.000 eura.

Poziv je otvoren do 26. aprila.

“U okviru ovog poziva, Ministarstvo ekonomije odobrava finansijsku pomoć do 50% ukupnih opravdanih troškova, odnosno do 65% za klastere iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, i to u iznosu najviše do 15.000 eura po jednom projektu”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Osim što je maksimalan iznos subvencije po aplikaciji povećan sa 10.000 na 15.000 eura, novina u pozivu je, navode iz Ministarstva, i da aplikanti mogu predati dva projekta, pod uslovom da se odnose na različite predmete podrške.

“Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju: preradu poljoprivrednih proizvoda/prehrambenu industriju, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti (u skladu sa Programom), turizam i ugostiteljstvo. Tokom trajanja Javnog poziva Ministarstvo će organizovati niz Info dana u nekoliko crnogorskih jedinica lokalne samouprave, kako bi prezentovalo Program i pružilo sve potrebne informacije zaiteresovanim klasterima. Info dani će biti organizovani u periodu od 3. do 7. aprila, a detaljne informacije o datumu, jedinici lokalne samouprave, mjestu i vremenu održavanja Info dana blagovremeno će biti objavljene na sajtu Ministarstva ekonomije”, navodi se u saoopštenju.

Minstarstvo ekonomije je u sarandji sa UNDP-jem u okviru projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori i ove godine obezbijedilo tehničku podršku za klastere koja će se odnositi na pripremu Prijedloga projekata sa kojima će klasteri aplicirati.

“Ministarstvo ekonomije, u cilju jačanja konkurentnosti i razvoja preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, od 2012. godine u kontinuitetu radi na implementaciji politike razvoja klastera u Crnoj Gori. Cilj Programa podsticanja razvoja klastera je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu. Konkursna dokumentacija za učešće u ovom Programu može se preuzeti lično u prostorijama Ministarstva ekonomije, kao i na web stranici Ministarstva www.mek.gov.me”, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *