Mirotiću orden Svetog Save

Proslavljeni NBA košarkaš Nikola Mirotić dobio je najveće odlikovanje koje dodjeljuje Srpska pravoslavna crkva – Orden Svetog Save prvog stepena, koji se dodjeljuje za dobročinstva i posvećnost vjeri.

Španskom reprezentativcu, koji je porijeklom iz Podgorice, orden je dodijeljen sinoć na svečanosti u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prenosi FOS Media.
Odluku da se Mirotiću dodijeli najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve donio je Sveti arhijerejski sinod SPC, na čelu sa patrijarhom Irinejom, a dodijelio mu ga je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije. To odlikovanje ranije su dobili Novak Đoković, Vlade Divac i Dejan Bodiroga.

“Ovo je dan koji ću čuvati u svom srcu dok sam živ”, izjavio je Mirotić nakon uručenja ordena.

“Put koji nas vodi ka Hristu je jedini pravi i istinit. Želim da zahvalim supruzi Nini, jer bez njene pomoći i podrške ništa ne bih ostvario, tako da ovaj orden podjednako pripada i njoj”, rekao je košarkaš.

Amfilohije se zahvalio Mirotiću za donacije i pomoć koju je pružao SPC u Crnoj Gori, kao i za humanitarnu pomoć za narodnu kuhinju pri Hramu Hristovog Vaskrsenja.
Mitropolit crnogorsko primorski je tom prilikom ispričao jednu anegdotu.

“Nekoliko košarkaša posjetilo je pokojnog patrijarha Pavla. Oko njega sve dvometraši, a patrijarh Pavle nizak tjelesno, ali visok u duhovnom smislu, pogleda oko njih gorostasnih i reče: `O gospodo, oprostite što vas zaklanjam`”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *