Montenegro Airlines ostao bez državne pomoći

Ministarstvo finansija nije odobrilo nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlines-u (MA) uplatu pola miliona eura, iako je Vlada na sjednici sredinom maja to odlučila na osnovu usmenog obrazloženja ministra saobraćaja i pomorstva, Ivana Brajovića.

“Navedena uplata nije obavljena, jer se, po mišljenju Komisije za kontrolu državne pomoći, koje je tražio ministar finansija Raško Konjević radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći”, rekli su zvanično Vijestima iz Ministarstva finansija.

Konjević je sredinom maja, uoči dolaska na funkciju ministra finansija kazao za Atlas televiziju da bi volio da zna na bazi kojeg zakonskog ovlašćenja Vlada može da pozajmljuje novac firmama, pa makar one bile i državne.

“Vlada nije banka i to je uradila na osnovu usmenog obrazloženja Brajovića. Baš bih volio da čujem to obrazloženje”, rekao je Konjević.

Brajović tada nije želio da odgovori na navode Konjevića o pozajmici aviokompaniji za tekuće funkcionisanje.

Brajović je ove godine imao inicijativu prema Vladi da se obezbijedi, između ostalog, da se nacionalnom avioprevozniku odobre garancije od milion eura za nabavku avio-goriva od Jugopetrola. Ministarstvo saobraćaja je predložilo i da se pomogne MA u plaćanju dvije polugodišnje rate brazilskoj banci BNDES kod koje je MA uzeo kredit od 45 miliona dolara za kupovinu aviona embraer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *