Nema dovoljno novca za nabavku medicinskih sredstava

Fond za zdravstveno osiguranje nema osnova da raspiše tender za medicinska sredstva nakon što je za te svrhe odobreno svega 5,02 miliona eura, što je trostruko manje od iskazanih potreba za ovu godinu i potrošnje u prethodnom periodu.

Iz te ustanove potvrđeno je da bi zdravstveni sistem uskoro mogao da se nađe u kolapsu, prenosi Pobjeda.

Fond nema osnova da predloži bilans potreba za medicinskim sredstvima na iznos od 5,02 miliona eura, zbog čega, kako su naveli, kasne i sa donošenjem integralnog plana javnih nabavki za ovu godinu.

Iz Fonda upozoravaju da nijesu u mogućnosti da samostalno riješe nastali problem bez pomoći nadležnih institucija, s obzirom na to da postoji nesklad između utvrđenog plana potreba medicinskih sredstava i raspoloživih finansijskih sredstava za njihovu nabavku.

Stoga, kako su rekli, očekuju da će ministarstva zdravlja i finansija naći rješenje za problem koji je nastao po osnovu preraspodjele sredstava.

„Funkcionalnost zdravstvenog sistema neodrživa je sa 5,02 miliona eura, imajući u vidu da je samo za potrebe Kliničkog centra za nabavku medicinskih sredstava neophodno za 2016. godinu obezbijediti oko 11,4 miliona eura, od ukupno utvrđenog iznosa na nivou svih javno zdravstvenih ustanova“, kazali su iz Fonda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *