Neobični posjetilac Porto Montenegra: Morska kornjača plivala među jahtama

Među nekoliko stotina jahti u akvatorijumu marine Porto Montenegro u Tivtu, danas se zatekao i jedan neuobičajeni posjetilac – velika morska kornjača koja je spokojno plivala u moru između gatova najelitnije marine na Jadranu.
Kornjaču je fotografisao jedan ruski turista i oduševljen, odmah to objavio preko Facebook-a, čudeći se da se u Crnoj Gori mogu sresti ta morska bića, piše portal Boka news.

Morske kornjače redovno se mogu sresti duž crnogorske obale otvorenog mora, dok u zaliv Boke zalaze tek povremeno. Najčešće se, prema riječima direktora Instituta za biologiju mora Mirka Đurovića, radi o vrsti glavata kornjača kakva je i ona juče viđena u Porto Montenegru, dok je lani u zalivu Boke Kotorske evidentirano i prisustvo primjerka zelene kornjače.

“Nalazak zelene kornjače u Boki koju smo čak i označili, do sada je najsvjereniji nalaz te vrste u Jadranu, što je još jedna potvrda činjenice da se prosječna temperatura morske vode kod nas postepeno ali stalno povećava, a sa takvim promjenama životnih uslova u Jadran sve češće dolaze i razne životinjske vrste inače karakteristične pretežno za topla, tropska i suptropska mora“, kazao je Đurović za Boka news.

Morske kornjače su migratorne životinje koje najveći dio vremena provode na otvorenom moru i dalje od obale. Na kopno i to isključivo na pjeskovitu, položenu i po pravilu pustu obalu, ženke izlaze samo radi polaganja jaja. Riječ je o ugroženoj i zaštićenoj životinjskoj vrsti, a prisustvo morskih kornjača u akvatorijumu najveće crnogorske marine, u menadžmentu Porto Montenegra doživjeli su kao još jednu potvrdu činjenice da se stanje morskog ekosistema u tom dijelu Tivatskog zaliva značajno popravilo u proteklih nekoliko godina.

Budući da je proteklih nekoliko godina u Boki od udara brzih glisera, dok su se odmarale ili izlazile da dišu na morsku površinu, stradalo nekoliko morskih kornača, iz marine Porto Montenegro dodatno su juče skrenuli pažnju svojim klijentima-jahtašima da budu pažljivi prilikom manevrisanja svojim plovilima u marini gdje je zabilježeno prisustvo tih lijepih i zaštićenih morskih životinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *