Nesreća u Igalu: Srce izdalo u moru gosta iz Beograda

Za vremešni bračni par iz Beograda odmor u Igalu se završio tragično. Dok su se kupali jutros oko devet časova na jednoj od igalskih plaža, 80-godišnjem I.V. je pozlilo.

To nije odmah primjetila njegova supruga, jer kada je izašla iz vode njen suprug je doplivao do obale i opet otplivao. Kada je vidjela da ne reaguje, počela je da ga doziva, doplivala do njega, okrenula ga i vidjela da se ne pomjera. Uz pomoć kupača, izvukli su njegovo beživotno tijelo na obalu, pozvali su Hitnu pomoć, ali za starog gosta iz Beograda bilo je kasno.

Kako Radio Jadran saznaje, ”izdalo” ga je srce.

Ovo je prva nesreća ove godine u moru u Herceg Novom, potvrdili su nam u odjeljenju kriminalističke policije Cnetra bezbjednosti Hreceg Novi.

Pravila za kupače

Da doživljaj morskog ljetnjeg zadovoljstva ništa ne pokvari postoji nekoliko elementarnih pravila koje često zaboravimo.

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi čine jeste ulazak u more, rijeku, jezero, nakon što su pojeli obrok, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca. Pravilo je da nakon jela treba pričekati jedan sat.

Takođe nikako se ne smije ulaziti vruć u vodu, jer tijelo doživi šok.

Konzumiranje alkohola glavni je uzrok rizika kod utapanja kod mladih osoba, ali i odraslih i svakako ga treba izbjegavati.

Onaj ko boluje od nekih hroničnih i težih bolesti, treba da izbjegava kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima.

Ne treba se izlagati predugo jakom suncu, pa onda vruć ulaziti u hladnu vodu. Ulazak treba da bude postepen, a roditelji posebno treba djecu da “drže na oku”, bez obzira da li znaju da plivaju.

Nikad ne treba ulaziti u vodu nepoznate dubine. Ako se skače, onda je, umjesto na glavu, to bolje činiti na noge. A najbolje je u položaju ”bomba”.

Primjetite li osobu koju je uhvatio grč, nemojte joj prilaziti, nego je prvo umirite, dodajte loptu ili neki drugi plutajući objekt da se osjeća sigurnije. Tek onda priđite osobi, a ako pluta, najprije je poprskajte vodom da vidite reaguje li.

Ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite nadležne službe na broj 122 i 124.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *