Novinari pozvali Stankovića da ispita slučaj Softić

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) poziva Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića da ponovo ispita odgovornost Višeg tužioca u Bijelom Polju Rifata Hadrovića zbog postupanja i odluka donijetih u predmetu pokušaja ubistva novinara Tufika Softića iz Berana.

„Posebno zbog procjene da treba da zatvori istragu napada na Softića 2007.godine u zasjedi ispred njegove kuće, a da prethodno nije provjerio motive člana kriminalnog klana Draška Vukovića da se prijavi policiji u vezi sa ovim događajem, a zatim da mijenja iskaz u vezi sa tim. Vrlo je važno da Hadrović kao dugogodišnji tužilac, kome su u opisu najteža krivična djela, ne vidi ništa problematično u tome što Vuković ne govori istinu pred Višim tužiliaštvom, a da je prethodno drugačiji iskaz dao pred Osnovnim u Beranama i policijom. Zbog čega Hadović nije provjerio njegove motive I tvrdnju da mu je potpis na iskazu falisifikovan, naročito ako je znao za operativne podatke da je Vuković dovođen u vezu sa napadom na novinara jer je pisao o njegovoj umješanosti u šverc droge“, navodi se u saopštenju.

Tužilac Hadrovićm, kako dodaju, nije jedini čije je postupanje problematično.

„Upitna je i odluka tadašnjeg zamjenika ODT Berane Vladana Đalovića, koji je odbio zahtjev policije za tajnim nadzorom nad Vukovićem, sa objašnjenjem da je svjedok saradnik u predmetu u drugoj državi, odnosno Srbiji. Pravnici koje smo konsultovali potvrdili su da to nije nikakva pravna smetnja da vođenje istrage za krivično djelo u Crnoj Gori. Iako će Softić, koji je jedan od osnivača DPNCG I član Upravnog odbora, nesumnjivo dobiti odšteti u tužbi protiv države zbog nedjelotvorne istrage, očekujemo od tužilaštva da konačno pokaže da se za nerad, strah I neznanje snose konsekvence“, smatraju u udruženju.

Za pravnu državu potrebni su, kako kažu, hrabri tužioci koji znaju da rade svoj posao, o čemu je i sam VDT govorio više puta.

„Zato očekujemo od Stankovića kao uglednog i cijenjenog pravnika da se angažuje, nađe pravni osnov i pomogne razotrkivanje zločina nad novinarima,uključujući i ubistvo Duška Jovanovića koje je tamna mrlja na obrazu države i tužilaca“, zaključuje se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *