Opstrukcija: Danilović spriječio nadzor u MUP-u

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović spriječio je danas kontrolora Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da izvrši nadzor kod Ministarstva unutrašnjih poslova, kazao je predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj.

Gjokar upozorava da je Danilović na ovaj način spriječio da se utvrde činjenice, a koje se odnose na okolnosti da Ii je MUP kao subjekt nadzora zakonito vršio obradu ličnih podataka koja je ustavna garancija, uz uvažavanje činjenice da je za zaštitu te ustavne i zakonske garancije nadležno nezavisno tijelo- Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je formirana od strane Skupštine Crne Gore.

“Riječ je o opstrukciji nadzora nezavisnog tijela od strane ministra unutrašnjih poslova koji neće spriječiti Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da vrši ovlašćenja koja su joj povjerena Ustavom i zakonom”, kazao je Gjokaj.

Ukazuje da je tumačenje i ocjena zakonitosti postupka nadzora od strane Danilovića u isključivoj nadležnosti Upravnog suda Crne Gore, a ne ministra.

“To neće spriječiti Agenciju u vršenju zakonom propisanih ovlašćenja. Podsjećamo da onemogućavanje kontrolora da vrši postupak nadzora kod subjekta nadzora povlači za sobom odgovornost odgovornog lica u subjektu nadzora, u ovom slučaju ministra Danilovića”, kazao je Gjokaj.

Navodno, povod kontrole je odluka Danilovića da ovlasti članove Koordinacionog tima za praćenje izbora da imaju uvid u birački spisak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *