Otašević otvorio Školu javnog nastupa

Poznati crnogorski glumac Momčilo Otašević otvorio je sinoć Školu javnog nastupa, koju realizuje organizacija Mladiinfo Montenegro i istakao da je za javni nastup “presudan smisao govora”.

“Ako znam šta mislim, šta hoću da prenesem, onda ću sprovesti to kako treba. Ako ne znam šta pričam, to je onda loše. U suštini, samo treba znati koji je smisao toga što želim da prenesem, a ne da nemam osjećaj prema tome što pričam. Ako daš nečemu značaj, ako znaš šta sa tim radiš i zašto, to je potpuno druga priča. To je ono što prebacuje granicu, što publika voli, cijeni i ocjenjuje”, objasnio je Momčilo.

Glumac je savjetovao mladima da ne dozvole da ih trema savlada, već da se sa njom suoče.

”Ne smiješ dopustiti da te trema pojede, već je samo uzmeš i iskoristiš da radi za tebe. Čim izađem na scenu, prva dva, tri koraka, zaboravim na tremu. Ako nemam tremu onda ne vidim smisao da igram, a ako je ima onda postoji adrenalin, nešto što me tjera da se bavim glumom. Kada nema treme, onda je nešto pogrešno, previše sam siguran u to, a nemoguće je da sve radim dobro i da je sve genijalno.”

Prisjetio se situacija kada je i on zaboravio tekst tokom predstave, ali i kako je pokušavao da nađe način da to publika ne primijeti.
Otašević je govorio i o svojim glumačkim počecima, kao i kako je upisao Akademiju na Cetinju.
Polaznike je interesovala i Momova uloga u predstavi „Bura“ Vilijema Šekspira, u režiji i adaptaciji Dejana Projkovskog koja se igra u Crnogorskom narodnom pozorištu. Njegov lik Ferdinand pojavljuje se tokom cijele predstave, ali ono što je učesnike zanimalo je kako je bilo skinuti se pred publikom.

“Prvi put u životu sam to uradio na sceni na pretpremijeri predstave. Nije lako. Ljudi kažu da nije bilo ružno niti degutantno. Da smo obučeni to bi bila još jedna scena plesa kroz vodu. Ta scena daje poseban efekat predstavi i imala je za cilj da prebaci rampu, tako da publika vidi nešto više od golih ljudi. Nadam se dasmo u tome i uspjeli”, rekao je glumac.

Otašević je istakao značaj Škole javnog nastupa, jer smatra da se stečeno znanje može iskoristiti na različite način.

“Generalno će vam pomoći za bilo kakvo pojavljivanje. Stalno treba da paziš šta ćeš reći i kako ćeš to reći prilikom javnog nastupa. Naučićete kako se pravilno priča i akcentuje“, naglasio je.

On je dodao da kao glumac i on pazi kako i šta treba da kaže. Poručio mladima da je najvažnija stvar raditi ono što voliš.

“Najbitnije da ste ispunjeni i srećni. Ubjedljivo najvažnija stvar na svijetu je da radite to što volite, jer onda je lako. Sve je svejedno, jer si ti srećan i ispunjen sa tim što radiš”, zaključio je mladi glumac.

Škola javnog nastupa trajaće dva mjeseca, a polaznici će raditi dva puta sedmično sa amaterskim glumcem Đorđijem Tatićem, koji će ih učiti kako da pravilno govore i ponašaju se prilikom javnog nastupa. Osim njega učesnici će imati priliku da uče i od gostujućih predavača, koji će im prenositi svoje znanje i iskustva prilikom njihovih javnih nastupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *