Otvoren 30. Barski ljetopis

Barski ljetopis, jedna od ključnih kulturno-umjetničkih manifestacija barskog ljeta i crnogorskog primorja, koja je ove godine u znaku jubileja i novog koncepta, otvorena je sinoć ispred Dvorca kalja Nikole, u Baru. Manifestacija će trajati do 20. avgusta.

Sako su saopštili organizatori, svečano otvaranje Festivala počelo je velikim gradskim defileom koji se, na čelu sa predsjednikom barske opštine, Zoranom Srzentićem i organizatorima Festivala kretao od Tri kule u Ulici Vladimira Rolovića do Dvorca, na čijem je platou otvaranje nastavljeno prigodnim programom.

“Defile kroz grad bio je osmišljen kao velika povorka u koju su bili pozvani svi građani i gosti Bara, kako bi se poslala jasna poruka o tome da kultura i umjetnost pripadaju svima. Tako je više stotina ljudi, u duhu fešte i zajedništva, večeras prošlo Barom, zaustavljajući se na mjestima na kojima su brojni učesnici izvodili svoje tačke, pridružujući se potom povorci: balerine iz škole ‘Princeza Ksenija’, mažoretke plesnog kluba ‘Habanera’, muzički sastav ‘Luča’, folklorni ansambli KUD ‘Sv. Jovan Vladimir’, potom ‘Rumija’ i ‘Jedinstvo’, glumci DES ‘Scena’, Hor ‘Zima’ i muška klapa KUD ‘Jedinstvo'”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, povorka se zatim zaustavila ispred Dvorca kralja Nikole gdje je, u duhu Večernje scene Festivala, program nastavljen.
“Tu je publika mogla da čuje zajednički nastup hora „Zima“ (dirigent Varvara Bojkova) i orkestra Muzičke akademije sa Cetinja (koncert majstor Miran Begić). Oni su prvo svojim pojedinačnim izvedbama, a potom zajedničkom interpretacijom kompozicije Oda radosti, krunisali početak dvomjesečne ode umjetnosti i kulturi u okviru 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Otvaranje je režirao mladi crnogorski reditelj Zoran Rakočević”, saopšteno je.
Predsjednik Opštine Bar, Zoran Srzentić, je u svom obraćanju istakao važnost Ljetopisa i kvalitet jubilarnog izdanja.

“Kako to prilika nalaže, a naš Bar zaslužuje, odlučili smo da jubilarna edicija Barskog ljetopisa postavi temelje dugoročne održivosti i kulturnu manifestaciju po kojoj se prepoznaje naš kraj učinimo vrijednom pažnje u širem državnom i regionalnom kontekstu. Kvalitet nikad nije slučajnost, već rezultat promišljenog i posvećenog rada i napora. Radujem se i ponosan sam što zajedno sa vama mogu da primijetim brojne novine, moderne sadržaje i izrazito visok umjetnički dojam koji isijava iz svake pore jubilarnog Barskog ljetopisa, spremnog za nova desetljeća uspjeha”, kazao je Srzentić.

Nakon govora, Srzentić je proglasio Festival i zvanično otvorenim.
Jubilarno izdanje Ljetopisa organizatorima su čestitali predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, premijer crnogorske Vlade, Duško Marković, potom potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, kao i ministar kulture, Janko Ljumović.

“Dok obilježavate važan jubilej, 30. Barski ljetopis, prilika je da pozdravim napore koji su učinili da ovaj Festival postane svojevrstan kulturni brend ne samo Bara, već i naše države. Uvjeren sam da će i ovogodišnji kulturno-umjetnički program dati dalji doprinos promociji ideje koju baštinite – da umjetnost i kultura pripadaju i trebaju svima. Na tom zadatku, koji je u funkciji javnog interesa i unaprjeđenja ukupne crnogorske kulturno-umjetničke scene, u Vladi Crne Gore imaćete odgovornog partnera”, navodi se u čestitki premijera Markovića.

Cjelokupan program Festivala, u organizaciji Kulturnog centra Bar, realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Bar i Turističke organizacije Bar. Za jubilarno izdanje zakazano je preko 120 programa Večernje scene i Pratećeg programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *