Otvoren Green Montenegro festival

Druga edicija festivala „Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) 2016. svečano je otvorena u Centru za kulturu Danilovgrad.

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrada i član Savjeta festivala Miško Đurović istakao je da je grad počastvovan ovakvim događajem, posebno što se ova manifestacija događa u desetogodišnjici nezavisnosti države Crne Gore i 25-godišnjici od proglašenja ekološkom državom.

”To je prilika da vidimo obimnu filmsku građu posvećenu ekologiji, koja nedvosmisleno govori o daru prirode koju smo obavezni sačuvati. To su projekcije koje imaju vrstan umjetnički kvalitet i sada u Danilovgradu predstavljaju dokumentarno filmsku i informativnu vrijednost, posebno uz saznanje što do nas dopiru sa širokog horizonta svijeta”, kazao je Đurović.

Stalna koordinatorka sistema UN Fiona Mek Kluni, predstavnica kancelarije UNDP u Crnoj Gori poručila je da će kinematografija svakako pomoći da se razvije kultura koja poštuje životnu sredinu.

,,Ovaj festival ima dugoročnu viziju da afirmirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racionalno korištenje i zaštitu njene autentične ,,divlje ljepote”. Većina onih koji posjete Crnu Goru, kao i ja sama, impresionirani su kvalitetom vazduha, čistoćom vode i gotovo netaknutim pejzažima gora i mora. Festival ima dugoročnu viziju da afirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racionalno korištenje i zaštitu njene autentične `divlje ljepote’”, kazala je Mek Kluni.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, rukovoditeljka Direktorata za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini Tamara Đurović, iskazala je snažnu podršku resornog ministarstva u organizaciji II edicije ,,Green Montenegro International Film Fest“ 2016. .

,, Neobično mi je drago da su umjetnici pronašli ovaj način da učine život ljepšim, sadržajnijim i kvalitetnijim, i time doprinesu očuvanju životne sredine, kroz filmska ostvarenja, predavanja, organizovanje biciklističkih tura, planinskih pohoda, izložbi i turističke obilaske” kazala je Đurović.

Otvaranju su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Opštine Danilovgrad, članovi Savjeta festivala, kancelarije UNDP u Crnoj Gori, Ministarstva turizma i održivog razvoja, studenti Policijske akademije i brojni posjetioci.
Nakon svečanog otvaranja festivala priređena je projekcija filma iz kategorije ,,Ekologija”, francuske produkcije pod nazivom ,,HUMAN” i to je prvi film koji je premijeru imao u dvorani Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, u septembru prošle godine, u prisustvu Generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-Muna.

Kako bi festivalska priča imala što više odjeka, posebno kod mladih, projekcije filmova već su počele , u Gimnaziji ,,Petar I Petrović Njegoš,, u Danilovgradu, Gimnaziji ,,Slobodan Škerović” u Podgorici, kao i Osnovnoj Školi ,,Njegoš” u Spužu. S tim će nastaviti i narednih dana, i za studente Policijske akademije u Danilovgradu i na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *