Otvorena izložba dokumenata “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910. godine”

U Ministarstvu kulture je sinoć otvorena izložba dokumenata “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910. godine”.

Izložbu koju je otvorio Aleksandar Dajković, generani direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, priredio je Državni arhiv Crne Gore, uz podršku Ministarstva kulture.

Otvarajući izložbu generalni direktor Dajković je istakao posebno zadovoljstvo što se ovakav događaj priređuje u godini kada obilježavamo 1000 godina državnosti i 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

“Posebna je važnost kada o domovini, ali i dinastiji Petrovića, iz umjetničke vizure, govorimo na Cetinju, nekadašnjoj i aktuelnoj prijestonici Crne Gore, mjestu višestruke simbolike za našu naciju. U namjeri da se upotpuni slika o Crnoj Gori, sasvim prirodno, odavde je i započelo posvećeno istraživanje Državnog arhiva o događajima koji sežu do kraja prve decenije 20. vijeka i svjedoče vrijednom postavkom”, rekao je generalni direktor Dajković.

Na izložbi su predstavljena dokumenta koja govore o značaju i ulozi Crne Gore i njenim odnosima sa drugim zemljama Evrope i svijeta, na kraju prve decenije XX vijeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *