Ozon: Ekokriminal ozbiljna prijetnja našem društvu

Ekološki pokret ,,Ozon” povodom obilježavanja 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine upozorava sve tri grane vlasti –zakonodavnu, izvršnu i sudsku, na neophodnost pravilnog upravljanja divljom florom i faunom, unapređenje strateškog pristupa i javnih politika, i konačno efikasnu i neselektivnu primjenu zakona u toj oblasti.

“Loše upravljanje naročito u zaštićenim područjima, kao i onima koja su imala potencijal za dobijanje odgovarajućeg vida zaštite na nacionalnom ili međunarodnom nivou, izostanak odgovarajućih kaznenih mjera za odgovorne i tolerancija ekokriminala, direktno su prouzrokovale širenje nelegalnih aktivnosti kao što su krivolov, nelegalna sječa, divlja i planska gradnja, nekontrolisana eksploatacija šumskog i riječnog materijala, namjerno izazivanje požara, čime su poremećena ekosistemska harmonija i ugrožena staništa divljih vrsta i zbog čega su neke od njih trajno nestale, a značajan broj ugrožen do krajnje granice i nalaze se pred izumiranjem”, ističu iz Ozona.

Mučno je, kažu oni, gledati kako ni nakon 25 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, vladajuće strukture koje su bile odgovorne za upravljanje našim prirodnim reursima, ne prepoznaju kakvo im je bogatstvo bilo povjereno i do koje su mjere obesmislili tu jedinstvenu razvojnu šansu, u kojoj su i divlje vrste imale svoje značajno mjesto i ulogu.

“Kao organizaciji koja je posvećena zaštiti javnog interesa, potpuno nam je jasno da su privatni interesi bili favorizovani više od četvrt vijeka, pa sa ogorčenjem konstatujemo da su učinjenje štete nenadoknadive i u ekološkom i ekonomskom smislu. Iako su naša očekivanja od procesa integracija u Evropsku Uniju u dijelu pripreme za otvaranje poglavlja 27 bila značajna, čini nam se da sem izuzetaka poput ulcinjske Solane, ni međunarodne institucije nijesu prepoznale, ni na pravi način u izvještajima o napretku identifikovale, koliko su ugrožene divlje vrste i šta je dovelo do toga, što je neophodno unaprijediti u najskorije vrijeme”, kažu iz Ozona.

Prema njihovom mišljenju, interesovanje za divlje vrste se ne bi smjelo završiti na užitku u (krivo)lovu ili njihovoj degustaciji, bez obzira na to što se takvi specijaliteti ne nalaze na zvaničnim menijima, već je potrebno uvažiti njihov ekosistemski značaj i važnost za ukupan kvalitet životne sredine u kojoj živimo i radimo.

“Kako je ovogodišnja tema sa kojom se obilježava Svjetski dan životne sredine – ,,Podivljajmo za životom” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije za trgovinu divljim vrstama, naša poruka domaćim i međunarodnim institucijama je da građani Crne Gore žele ekološku državu u kojoj će biti nulta tolerancija na sve nelegalne pojave koje ugrožavaju ekosistem, podrivaju ekonomiju, podstiču organizovani ekokriminal i korupciju”, dodaju oni.

Nadamo se da će javnost prepoznati opravdanost našeg upozorenja i da ćemo svi zajedno uticati da se ekokriminal prepozna kao ozbiljna prijetnja našem društvu i shodno tome izvrši pritisak na institucije sistema da mu posvete potrebnu pažnju, jer se radi o ozbiljnom problemu koji nanosi štete i budućim generacijama”, zaključili su iz Ozona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *