Parlament tek nakon prvomajskih praznika?

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić odbio je sugestije potpisnica sporazuma GP URA i Demosa da u četvrtak zakaže sjednicu parlamenta na čijem bi dnevnom redu bio leks specijalis, izbor novih članova Vlade i glasanje o povjerenju šefu parlamenta, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije.

Prema tim informacijama, Krivokapić je na sastanku sa opozicijom nagovijestio da će to uraditi tek u srijedu nakon prvomajskih praznika.

“DPS nam smjenjuje kadrove i nema potrebe da toliko brzo trčimo u Vladu sa njima”, prenio je izvor iz opozicije Krivokapićeve riječi.

Upravo zbog Krivokapićevog odbijanja, Kolegijum Skupštine juče nije zasijedao. Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao je za RTCG da postoje svi preduslovi da sjednica sa tri tačke dnevnog reda bude održana u četvrtak.

“DPS će insistirati na tom datumu”, rekao je Milošević.

Za danas je u Skupštini zakazan premijerski sat. Predsjednik Vlade Milo Đukanović odgovaraće na dva pitanja koja su mu dostavljena iz SDP-a i kluba nezavisnih poslanika.

Predstavnici SDP-a, Demosa, GP URA potpisali su juče Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore. Ubrzo nakon njih tekst sporazuma su potvrdili i DPS i članice vladajuće koalicije BS, HGI i Forca, kao i SD.

Potpis na pečat stavili su lideri stranaka, dok je u ime SDP-a potpisala potpredsjednica Mirel Radić-Ljubisavljević, nakon što to nije želio da uradi predsjednik te partije Ranko Krivokapić.

Sporazum će potpisati i Pozitivna Crna Gora, ali tek danas. Potpredsjednica te stranke Azra Jasavić kazala je da to nijesu željeli da urade isti dan kada i DPS i ostatak opozicije. Lider GP URA Žarko Rakčević rekao je, na konferenciji za novinare, da će Sporazum biti proslijeđen svim političkim subjektima i naveo da očekuje da će ga tokom dana potpisati što više subjekata.

Predsjednici Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, GP URA i Demosa Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Žarko Rakčević i Miodrag Lekić na sinoćnjoj prvoj rundi pregovora nijesu uspjeli da usaglase sva rješenja za kadrove u Vladi Mila Đukanovića, koja po Sporazumu o slobodnim i fer izborima pripadaju opoziciji, saznaje Pobjeda. Druga runda pregovora na kojoj će biti utvrđena konačna lista kandidata za funkcije u Vladi biće održana danas.

“Imamo konture tima koji će predstavljati opoziciju, ali je i pojedinim kandidatima ostavljen rok do danas da se izjasne da li žele da prihvate učešće u Vladi”, rekao je Pobjedi izvor iz opozicije.

Prema saznanjima Pobjede, osim četiri ministarska, dva zamjenička, jednog potpredsjedničkog mjesta u razgovorima opozicije u opciji je i predlaganje kandidata za generalnog inspektora ANB-a.

Po leks specijalisu, generalnog inspektora postavlja Vlada na inicijativu ministara izabranih iz reda opozicije.

“Smatra se da je generalni inspektor postavljen ako za njegovo postavljenje glasaju svi članovi Vlade”, navodi se u prijedlogu.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, trojica sigurnih kandidata za ministre sa opozicione liste su: Goran Danilović na funkciji ministra unutrašnjih poslova, Aleksandar Damjanović ministar finansija i Boris Marić ministar rada i socijalnog staranja, koga je kao nestranačkog kandidata predložila GP URA.

Juče popodne je Boris Marić, u izjavi za CdM potvrdio da je, iako član nevladine organizacije, spreman da ,,preuzme odgovornost” i zauzme ministarsko mjesto u Vladi Mila Đukanovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *