Pejović u Lisabonu: Snažnija saradnja sa Portugalom u oblasti integracija

Crna Gora je odličan primjer državama u regionu kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji i Vlada Portugala će sa zadovoljstvom nastaviti da podržava dalje napredovanje naše države prema članstvu u tom bloku, saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića Portugalu, 11. i 12. jula.
Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da je Pejović, tom prilikom, zajedno sa državnim sekretarom za fiskalne poslove Portugala, Fernardom Rom Andradeom, potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak.

Pejović se tokom posjete Lisabonu susreo s ministarkom unutrašnjih poslova Konstancom de Sozom Urban, predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Serhijom Sozom Pintom, potpredsjednikom parlamentarne komisije za odbranu, delegatom Žuliom Mirandom Kaljom, predstavnicima skupštinske Komisije za vanjske i evropske poslove, državnom sekretarkom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Margeridom Markeš, diplomatskim savjetnikom predsjednika Vlade Portugala Bernardom Lusenom, te predsjednicom Instituta Kamoes Anom Paulom Laborinjom.

Sastanci su bili prilika za predstavljanje napretka u pregovaračkom procesu, kao i za razmjenu mišljenja o daljim planovima i obavezama, te mogućnostima za intenziviranje saradnje u konkretnim oblastima pregovora, gdje za to postoji zajednički interes.

Pejović je zahvalio Portugalu na podršci evropskom putu Crne Gore, podsjetivši da je upravo u vrijeme predsjedavanja te države Evropskom unijom, 2007. godine, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime je uspostavljen prvi sveobuhvatni ugovorni odnos Crne Gore i EU.

On je istakao da je primjena Sporazuma donijela značajne koristi crnogorskim građanima i doprinijela približavanju države evropskim standardima i sistemu vrijednosti, naglasivši doprinos koji su portugalski eksperti, u okviru programa Tajeks, pružili crnogorskim institucijama u oblastima vladavine prava, unutrašnjeg tržišta, poljoprivrede, bezbjednosti hrane i životne sredine.

Sagovornici ambasadora Pejovića su čestitali na odličnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u integracijskim procesima u EU i NATO i potvrdili podršku Portugala našim aspiracijama u pogledu članstva u EU i NATO.

Takav stav, kako su prenijeli sagovornici ambasadora Pejovića, temelje na rezultatu reformi i evidentnog napretka u svim oblastima koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu.

Oni su iskazali očekivanje da aktuelna kriza u Uniji neće usporiti politiku proširenja, te da će Crna Gora tokom aktuelnog slovačkog predsjedavanja Unijom nastaviti s uspješnim otvaranjem preostalih poglavlja, poručivši da možemo računati na svu potrebnu podršku Portugala.

Pejovićevi sagovornici su, takođe, pozdravili poruke Pariskog samita i naglasili da podržavaju integraciju država Zapadnog Balkana u EU, jer je to važno za stabilnost regiona i njegov dalji demokratski i ekonomski napredak.

U tom smislu, pohvalili su konstruktivnu ulogu i doprinos Crne Gore snaženju sigurnosti i razvoju regiona, istakavši da predstavljamo svijetli primjer ostalim državama kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *