Peruničić i Kovačević uhapšeni zbog sumnje da su isprebijali romskog dječaka

Podgorička policija uhapsila je rano jutros dvojicu sugrađana zbog sumnje da su zlostavljali maloljetnika romske nacionalnosti S.B (14). Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a riječ je o Rajku Peruničiću (18) i Slobodanu Kovačeviću (19). Oni će tokom dana biti privedeni kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici zbog sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljanje.

Policija je uspjela da ih identifikuje tragom video snimka koji se pojavio na društvenim mrežama.

Na snimku vide se jezive scene premlaćivanja četranestogodišnjaka koji je od udaraca vrišti i zapomaže.

Ovaj događaj prvobitno nije bio prijavljen policiji, ali nakon što je izašao u javnost, policija je uspjela da operativnim putem identifikuje aktere i dođe do žrtve.

Snimak brutalnog napada uznemirio je crnogorsku javnost i naišao na osude državnih institucija, političkih partija i NVO sektora. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Zaštitinik ljudskih prava i sloboda osudili su nasilno prebijanje pripadnika romske populacije.

“Ministarstvo najopštrije osuđuje ovaj nasilnički čin, i apeluje na nadležne organe da što hitnije pronađu i procesuiraju njegove počinice”, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Sličan stav iznio je i zaštitinik ljudskih prava i sloboda, koji je istakao da ovaj vandalski čin mora biti adekvatno procesuiran, počinioci otkriveni i sankcionisani na način kako to nalažu važeći propisi i standardi zaštite od svih oblika rasizma i netolerancije.

 

CdM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *