Počinje trodnevni program “U fokusu”

U okviru 7. UnderhillFesta sjutra počinje trodnevni program U FOKUSU, koji festival organizuje u saradnji sa NVO Centar za ženska prava u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
U 18 sati biće prikazan film SONITA rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami. Da je svijet savršen, kaže Sonata na početku filma, Rijana bi joj bila majka. U stvarnom svijetu, ona joj je samo uzor. Od slika američkih novčanica koje krije po sveskama, do načina na koji nastupa pred društvom iz škole, uticaj Rijane na ovu tinejdžerku je više nego očigledan. Sonita je živahna, odlučna mlada žena koja se bori da živi život koji želi, kao umjetnica, pjevačica i muzičar, uprkos svim preprekama na koje nailazi u Iranu, i uprkos svojoj konzervativnoj, patrijarhalnoj porodic čiji je plan da je prodaju kao nevjestu za 9.000 američkih dolara.
Nakon filma, u 19.30 u Narodnoj Biblioteci “Radosav Ljumović”, biće organizovana PANEL DISKUSIJA: TRGOVINA LJUDIMA U CRNOJ GORI. Učesnice su Fatima Naza iz NVO Centar za romske inicijative i Aida Petrović iz NVO Crnogorski ženski lobi- sklonište za žrtve trgovine ljudima. Moderator je Miroslav Minić.
Programom U FOKUSU želimo da ukažemo na teme koje okupiraju savremeni svijet, pa tako i autore dokumentarnih filmova. Ove godine smo odlučili da to bude tema ženskih prava. Ovaj segement festivala organizujemo u saradnji sa Centrom za ženska prava, a dio programa “U fokusu” finansiran je kroz projekat “Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!” koji je podržala Evropska unija.
U 21.00 sat u bašti Soul II Soula biće prikazan film BOLESNO reditelja Hrvoja Mabića. Film se takmiči u okviru međunarodne selekcije.
Film BOLESNO dokumentaristički prikazuje jedan od najmračnijih slučajeva hrvatskog zdravstvenog sistema – Psihijatrijska bolnica Lopača nedaleko od Rijeke, u kojoj su godinama prisilno hospitalizirani i neadekvatno tretirani maloljetni pacijenti. Anu Dragičević roditelji su smjestili u bolnicu, u kojoj su pokušavali da je “liječe” od homoseksualnosti, uz snažne medikamente i različite psihičke torture. Film se bavi onim što se događa nakon Aninog izlaska iz zloglasne bolnice i prati njen odnos s djevojkom Martinom koja joj daje podršku u oporavku.
Gost 7.UnderhillFesta je Hrvoje Mabića.
U 22.30, takođe u bašti Soul II Soula, biće prikazan film DEMOKRATIJA Davida Berneta, koji se takmiči u međunarodnoj selekciji. Malo je stvari koje su nezgrapnije i netransparentnije od evropske politike. Ko u stvari ima glavnu riječ u Briselu? Koja je zapravo uloga Evropskog parlamenta i Savjeta ministara? Kako se prave novi zakoni i odredbe koji se primjenjuju na svih 28 zemalja članica?
U prilogu su sinopsisi filmova, kao i fotografije.
U slučaju kiše filmovi će biti prikazani u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *