Porodici Belačić potrebna pomoć

Nevladina organizacija (NVO) Banka hrane apeluje na građane da pomognu porodici Belačić da dobije neophodnu pomoć.

Iz Banke hrane ocjenjuju da je dvočlana porodica Franje Belačića klasičan primjer stradanja i žrtve loših privatizacija u Crnoj Gori.

“Ma koliko bio vrijedan, kada je privatizovano preduzeće u kojem je radio Franjo je ostao bez sredstava za život, a njegova porodica bez egzistencije. Naročito mu je teško naći drugi posao kada su pedesete već odavno za njim”, navodi se u saopštenju.

Franjo je došao u Boku kao vojnik iz Slavonije. Ostao je u Herceg Novom, zaposlio u “Mješovitom” i tu zasnovao porodicu.

“Nakon Mješovitog, radio je u PKB kao vozač od 1986.g, koje je privatizovano u Pantomarket. 2014 je dobio otkaz. Naime proglašen je stečaj PKB-a i svi radnici su poslati na biro rada. Sa otpremninom od 4270 eura živjeli su dvije godine. Kako je rođen 1960.god, tada je imao 54 godine i do posla nije mogao doći. Kao i više hiljada radnika u Crnoj Gori imao je sudbinu korisnika prihoda od 77 eura sa Biroa rada, jer je bio nedovoljno mlad da nađe posao i nedovoljno star da ode u penziju. Bilo mu je obećano da će moći ići u penziju sa 30 godina staža, ali tako nije bilo. Nije se predavao”, saopštili su iz te NVO.

Franjo je kaže, sezonski radio i u Komunalnom preduzeću i tako stekao još 5 godina radnog staža. Ipak u penziju još nije pošao.

Iz Banke hrane ukazuju i na druge nevolje koje su zadesile porodicu Belačić.

“Još dok je radio u PKB preduzeću, Franjo je dobio plac da bi riješio stambeno pitanje. Sa platom šofera koje je tada bilo jedino primanje za njega i Ljiljanu od kojeg su žvjeli, Franjo nije mogao izgraditi sebi prostor za život, već su živjeli kao podstanari dok se sa izvjesnim Obradovićem, kako kaže nije dogovorio da se na zemlji koju posjeduju izgradi kuća. Nedovoljno informisan, Franjo je pristao da u dijelu kuće živi do kraja života, a da plac i stan u kući nakon toga pripadne Obradoviću”, saopštili su iz Banke hrane.

Osiromašen i prevaren ističu iz te NVO Franjo čak 10 godina nije vidio svoju porodicu u Slavoniju.
Navedene okolnosti natjerale su ove ljude da potraže pomoć u Banci hrane jer kako su kazali “sa 77 eura mjesečnih prihoda teško da se računi i ljekovi mogu kupiti, a o hrani da ne pričamo”.
Banka hrane prikuplja pomoć za tu porodicu.

Žiro račun za pomoć je kod CKB-a 510-1701960240016-88 na ime Franjo Belačić.

Svi koji žele pomoći mogu to uraditi pozivom na broj 069 495 680 ili mogu kontaktirati Banku hrane na e-mails adresu bankahranepg@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *